Advertentie
Advertentie

Ebitdablabla

De stevige winstwaarschuwing van Barco vrijdag onderstreept nog maar eens dat beleggers best niet blind een wazig en kneedbaar boekhoudconcept als ebitda volgen.

Er is intussen een weekend overgegaan, maar de winstwaarschuwing van Barco vrijdag blijft nazinderen. Enigszins verrassend was wel dat de elektronicagroep ondanks de forse tegenvaller over het eerste halfjaar - een bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) van 55 miljoen tegenover de verwachte 70 miljoen euro - voor heel het jaar slechts een kleine daling van de ebitda vooropstelt. 

Dat laatste is echter minder positief dan je zou denken. We halen er nog even een uitstekend analistenrapport van Petercam bij. Daar staat fijntjes te lezen dat de jaarprognose eigenlijk niet zo ambitieus is. We citeren analist Stefaan Genoe:

Advertentie

Gelet op de achterstand in het eerste halfjaar beschouwen we de nieuwe jaarprognose niet als voorzichtig. Barco biedt 'guidance' over de ebitda, maar dat is een relatief flexibele maatstaf: één derde van Barco's ebitda zijn afschrijvingen van geactiveerde ontwikkelingskosten. Anders gezegd ligt de échte onderliggende ebitda bij Barco een derde lager, mochten ontwikkelingskosten niet geactiveerd worden maar gewoon meteen als bedrijfskosten ten laste van de resultatenrekening komen. We denken dat veel beleggers nog altijd de verkeerde maatstaf gebruiken om Barco te waarderen en de aandelen kunstmatig goedkoop noteren op basis van EV/EBITDA (ondernemingswaarde t.o.v. ebitda).

Soit, nog maar eens een aanmaning dus om begrippen als ebitda met een korrel zou te nemen. Ebitda is een wollig begrip dat soms tot een opgeblazen winstdefinitie kan leiden en dat je best niet verwart met kasstroom, laat staan vrije kasstroom

Overigens geeft Petercam nog een overpeinzing rond het forse inkoopprogramma van eigen aandelen van Barco mee:

We stellen ook het inkoopprogramma in vraag. Dit gaf minderheidsaandeelhouders een vals gevoel van veiligheid en lijkt tot nog toe niet echt goed besteed geld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.