Echtgenote kraakt man die ABN AMRO kraakte
Chris Hohn kraakte als gewiekst hefboomfondsbeheerder ABN AMRO en Deutsche Börse. Maar tegen één iemand blijkt hij niet opgewassen: zijn ex-vrouw. Die maakt hem nu 424 miljoen euro lichter na de echtscheiding.
'Hij is geen mensenvriend. Dat zijn geldmachine The Children's Investment Fund heet, is een slimme marketingzet'. Dat schamperde Werner Seifert, voormalige topman van Deutsche Börse in 2006. Seifert schoot in zijn boek 'Invasion der Heuschrecken - de invasie van de sprinkhanen, het Duitse 'koosnaampje' voor bedrijven kaalvretende hefboomfondsen - met scherp op Chris Hohn. Seifert bestempelde Hohn als 'extreem arrogant', alhoewel dat verwijt uit de mond van Seifert een hoog 'pot verwijt de ketel'-gehalte heeft.
Wat buiten kijf staat is dat Hohn een zelden geziene geldmachine is. Zonder startkapitaal - de Engelsman is de zoon van eenvoudige blanke Jamaicaanse automecanicien - verzamelde hij een persoonlijk fortuin van 1,3 miljard dollar (meer dan 1 miljard euro). Diploma's aan Southampton University en Harvard Business School - waar hij zijn vrouw Jamie Cooper ontmoette - brachten de briljante student in 1996 bij Perry Capital, een hefboomfonds van de voormalige Goldman Sachs-vennoot Richard Perry. Perry liet zijn sterhandelaar in 2000 in het Londense Mayfair - epicentrum van de Europese hedgies - een Europees fonds uit de grond stampen.
Dat vormde het opstapje voor het eigen fonds, The Children's Investment Fund (TCI), in 2004. De naam komt omdat een deel van het verdiende geld naar aidslijdertjes in Azië en Afrika gaat, een fonds dat Jamie tot de breuk vorig jaar beheerde. Voor alle duidelijkheid: in een case study die alma mater Harvard aan TCI wijdde, legde Hohn uit dat hij een broertje dood heeft aan wereldverbeteraarsideeën als 'sociaal verantwoord' beleggen. 'We denken dat we meer goed kunnen doen door meer geld te verdienen en het vervolgens weg te geven', klonk het.
'Sociaal onverantwoord' beleggen gaat Hohn inderdaad goed af. Hij torpedeerde in 2005 de fusie van Deutsche Börse met de London Stock Exchange en luidde in 2007 met één brief aan toenmalig CEO Rijkman Groenink het einde in van de Nederlandse bankgigant ABN AMRO.
Met gevoel voor understatement kun je zowel Hohn als zijn ex-vrouw als 'mediaschuw' omschrijven. The New York Times gaf de Hohns in 2006 zelfs de 'Greta Garbo Award' omdat het duo zelfs weigerde een jota uitleg te geven bij de filantropische activiteiten.
Vandaar dat de Britse pers de jongste weken smulde van de echtscheidingszaak tussen de twee, ook al lekte relatief weinig informatie uit over de twee. Uiteindelijk gunde de rechter ex-vrouw Jamie 530 miljoen dollar (424 miljoen euro). Dat is een Brits record. Een record dat kan tellen. Londen wordt de 'divorce capital of the world' genoemd, omdat rechters echtgenotes er vaak opvallend grote vergoedingen toestaan. iets wat de voorbije jaren verschillende Russische oligarchen mochten ondervinden.