Euronext Brussel laat Alternext niet los
Euronext Amsterdam trekt dit jaar nog de stekker uit Alternext. De Brusselse beurs houdt daarentegen vast aan dat semi-gereglementeerd beurssegment. Maar heeft een kleine belegger er nog iets te zoeken?
Euronext Amsterdam wil zijn alternatieve beurs Alternext aan het einde van het jaar opdoeken. Acht jaar na de lancering noteren er amper twee aandelen op Alternext Amsterdam (Reesink en Sopheon). Over die periode trokken meer dan 50 ondernemingen naar de reglementeerde markt van Amsterdam. 'Marktpartijen in Amsterdam hebben een duidelijke voorkeur getoond voor de gereglementeerde markt van Euronext', klinkt het.
Quid Brussel? Met 12 beursnoteringen sloeg Alternext meer aan in Brussel dan in Amsterdam. Voorzitter Vincent Van Dessel van Euronext Brussel wijst erop dat Alternext in Brussel dichter aansluit bij de gereglementeerde markt dan in Amsterdam. 'In België vallen de bedrijven op Alternext onder het toezicht van de FSMA. Op Alternext Amsterdam is de toezichthouder niet bevoegd.'
Toch valt ook Alternext Brussel bezwaarlijk een succes te noemen. Bij de lancering in 2006 klonk het nog bij monde van toenmalige beurstopman Olivier Lefebvre dat het Belgische KMO-land een prima jachtterrein was voor Alternext. De beurs zou het opstapje worden richting gereglementeerde markt.
Acht jaar later wordt Alternext in belangrijke mate bevolkt door bedrijven die de omgekeerde beweging maakten. Catala, Co.Br.Ha., Softimat en Pairi Daiza kozen voor een 'degradering' naar Alternext. Veel bedrijven die rechtstreeks naar Alternext trokken zijn van bedenkelijk allooi.
Beleggers in Ecodis, Evadix en De Rouck Geomatics zijn alles kwijtgespeeld. Nu zijn er even goed faillissementen op te noemen op de eerste markt van Euronext Brussel, maar hoe lichter de reglementering hoe groter de kans op ongelukken, leer het verleden. Kijk maar naar het kerkhof op de Brusselse Vrije Markt.
Wat zijn de verschillen tussen een notering op de gereglementeerde markt en op Alternext Brussel?
1. Bedrijven op Alternext Brussel moeten hun boekhouding niet opmaken volgens de IFRS-boekhoudnormen. De Belgische boekhoudnormen volstaan en die vergen in tegenstelling tot IFRS geen leger boekhouders om het kluwen aan regeltjes te ontcijferen.
2. Ze zijn niet verplicht zich te houden aan de code corporate governance.
3. De drempels vanaf dewelke een deelneming moet worden bekendgemaakt, zijn soepeler.
4. Op Alternext zijn private plaatsingen mogelijk.
Vooral in puntje 4 ziet Vincent Van Dessel nog groeimogelijkheden. Bij een private plaatsing hoeven bedrijven geen prospectus op te maken. Een informatiedocument voor de institutionele beleggers die inschrijven, volstaat. 'Op die manier kunnen bedrijven snel een beursnotering bekomen voor hun aandelen of hun obligaties.' De obligaties van vastgoedgroep Ghelamco noteren bijvoorbeeld op Alternext.
'Alternext laat kleinere bedrijven toe de eerste stap te maken naar de markt door in de eerste plaats een gekwalificeerd beleggingspubliek aan te spreken, alvorens in een tweede fase beroep te doen op het brede publiek, wanneer het vertrouwen gegroeid is', zegt Van Dessel.
In de huidige fase heeft een kleine belegger weinig of niets te zoeken op Alternext.