blog

Help! De CEO spreekt!

John Cryan en een micro: doorgaans geen fijne combinatie voor het aandeel Deutsche Bank ©Bloomberg

Doorgaans is een vlot communicerende CEO een zegen, maar Deutsche Bank is de regel die de uitzondering bevestigt.

Op rustig kabbelende Europese aandelenmarkten valt één aandeel extra op: Deutsche Bank .

De bank die even oud is als Duitsland zelf ziet zijn beurskoers 5 procent tuimelen naar 17,15 euro en zet daarmee zijn achtbaanrit voort. Sinds begin dit jaar ging door beleggersonrust over de zeer wankele balans van Deutsche al een kwart van de beurswaarde in rook op. 

Het jaar begon voor Deutsche Bank na een dot van een winstwaarschuwing met een halvering van de beurskoers tot het laagste peil in 30 (!) jaar, waarna tot vandaag een schuchter herstel volgde. De onmiddellijke katalysator van de nieuwe koersval zijn opnieuw uitspraken van CEO, John Cryan. De communicatie van die Brit is misschien nét iets te eerlijk voor de watjes van beleggers

'We hebben al gezegd dat 2016 geen rendabel jaar zal worden. Misschien een kleine winst, misschien een klein verlies. We moeten dit jaar veel klussen klaren dus gaan we niet rendabel zijn', zei Cryan op een bankiersconferentie in Londen.

Wie nog maar een klein beetje Deutsche Bank opvolgt weet dat de CEO daarmee bepaald geen grote geheimen opbiechtte, maar beleggers hebben nu eenmaal de gewoonte eerst te schieten en dan pas vragen te stellen.

Cryan is niet aan zijn proefstuk toe wat communicatie betreft. De koersval eerder dit jaar kwam er niet alleen door de forse verliescijfers over boekjaar 2015, maar minstens evenzeer door de gitzwarte commentaren die Cryan eind januari aan die cijfers koppelde. De CEO schetste eerst zijn 'visie' voor Deutsche Bank:

Het is moeilijk op te staan, te lachen en een grote visie te geven. We zijn een bank. Met veel toezichthouders die weinig marge laten

Daarna lanceerde de topman nog een salvo over zijn jobbevrediging. Of beter het gebrek daaraan:

Soms kom ik thuis en zeg ik tegen mijn vrouw: 'Ik wou dat mensen denken dat ik talent heb om een bedrijf te runnen, in plaats van het louter op te kuisen.'

Met zo'n enthousiaste CEO is het niet verbazend dat aandeelhouders naar de uitgang hollen telkens Cryan in de buurt van een micro komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud