KORTE METTEN: De loze beloftes van Telenet
Telenet bezorgt zijn aandeelhouders een koude douche. Eerst pakken geld beloven en dan met de staart tussen de benen de kraan volledig dichtdraaien uit schrik voor Netflix. Of zit er een grote overname aan te komen? Het aandeel krijgt dondedagmorgen een draai om de oren.
Zelden iemand zo zijn kar zien keren als John Porter, CEO van Telenet. Op de persconferentie over de halfjaarcijfers einde juli zette de topman de deur naar een stevig dividend wagenwijd open. 'De vraag is niet of er een aandeelhoudersvergoeding komt, het is alleen een kwestie van timing', klonk het gul. En Porter werd zelfs erg concreet: we willen voor het einde van het jaar iets doen. De raad van bestuur neigt daarbij naar een uitzonderlijk dividend'.
De CEO ging zelfs nog een stap verder en vond dat er met een schuldratio van 3,6 zeker nog iets te doen was. 'Zeer comfortabel', noemde hij dat. 'Ja, het kan best dat we meer uitkeren dan onze vrije kasstroom'. Telenet bleek dus bereid meer schulden aan te gaan om zijn aandeelhouders te verwennen. Niet dus: geen dividend, geen kapitaalvermindering en geen inkoop van eigen aandelen.
En van waar die plotse ommekeer? 'De huidige operationele omgeving', klinkt het mysterieus, al lijkt die alvast voor de telecom- en mediamarkt de voorbije twee maanden niet echt veranderd. Tenzij Telenet de billen nu dichtknijpt door de komst van Netflix, maar dat hadden ze toch ook moeten zien aankomen? Of houdt Telenet zijn centen op zak om één of meerdere overnames te financieren? We zijn weer vertrokken voor een rondje overnamespeculatie rond Mobistar en Voo, de Waalse tegenhanger van Telenet.
Nyrstar was in het verleden veel minder gul oor zijn aandeelhouders, sterker nog, in plaats van geld te krijgen moeten die telkens weer diep in de beurs tasten om hun bedrijf extra zuurstof te geven om de schulden te herschikken of investeringen te financieren. Ook nu weer, en dat lijkt aardig te lukken. Bestaande aandeelhouders tekenden in op liefst 83,11 procent van de 170 miljoen nieuwe aandelen, zo meldt het bedrijf vanochtend.
Laat ze daar in Brussel maar wat aanmodderen, denkt de familie Saverys intussen. Nadat eerder al olietankerrederij Euronav naar Wall Street trok, volgt zusterbedrijf Exmar dat voorbeeld. En niemand die eraan twijfelt dat icolas Saverys met de vingers in de neus zijn beoogde 125 miljoen dollar zal ophalen. En dat geld dient niet om schulden af te bouwen.
Meest gelezen
- 1 Delhaize telt ruim 1.000 winkels na overname Louis Delhaize
- 2 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 3 Pensioenstaking: 'Je moet het geld ergens halen, maar dat is niet mijn probleem'
- 4 5 favoriete aandelen van Pascale Nachtergaele: 'Deze zorgvastgoedspeler noteert met een korting van 25 procent'
- 5 30.000 betogers in Brussel: brandweer valt politie aan, Vooruit-delegatie loopt mee