Advertentie

KORTE METTEN Geert vs Walter

BAM-voorzitter Rudi Thomaes ©BELGA

Onze Vlaamse minister-president wil eens met Eurostat spreken over Oosterweel. We wensen hem veel succes bij de onbuigzame Herr Radermacher.

Oosterweel. Zelfs onze meest onvermoeibare collega's Katrien en Barbara durven al eens een klein beetje van hun gebruikelijke enthousiasme verliezen als ze bij de grafische dienst langs moeten voor nog maar eens een kaartje dat het kluwen van tracés en 'bretellen' rond de stilstaande Metropool moet verduidelijken. 

De Oosterweelverbinding is een zogenaamde 'pps'. Officieel staat dat voor 'publieke private samenwerking', officieus mag je dat lezen als 'we hebben er geen geld voor, dus houden we het ding buiten de begroting en schuiven we geruisloos de kosten naar latere regeringen door'.

Die budgettaire kuiperijen en koterijen zijn net als Rode Duivels en bier - onze brouwers leden deze ochtend trouwens een smadelijke Europese nederlaag - iets dat alle Belgen verbindt, want naast Vlamingen (zie ook: Vlaams Administratief Centrum Gent) doen ook de 'federalen' (zie bijvoorbeeld: Berlaymont) en de Walen er duchtig aan mee. 

Het fascinerende is dat Oosterweel twee bloedserieuze cijferaars tegen elkaar zet: Vlaams minister-president Geert Bourgeois, die de dure Oosterweelverbinding buiten de begroting wil houden, en de Eurostat-chef Walter Radermacher, die dat niét wil.

Radermacher was, voor hij in 2008 aan de slag ging bij Eurostat, de chef van de onkreukbare Duitse Zahlenfresser in Wiesbaden. Hij is één van de vele Duitsers die achter de schermen de plak zwaait in Europa, net als Martin Selmayr, de kabinetschef van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De baas van Radermacher is trouwens een bazin. Ze heet Marianne Thyssen.

Bourgeois zei vanmorgen in 'De Ochtend' op Radio1 dat hij eens een klapke wil doen met der Walter. Daarbij wensen we onze minister-president veel geluk en overredingskracht. Radermacher is namelijk zo'n typische onbuigzame Duitser die gruwt van de 'Franse slag' en vindt dat regels er zijn om gevolgd te worden.

De Grieken waren bijvoorbeeld furieus toen Eurostat hen verplichtte hun Olympische schuldenberg nóg te vergroten door publieke nutsbedrijven mee te tellen. De huidige 'Eurostat-vazal' in Athene, Andreas Georgiou, is veruit de meest gehate man van het land. Maar met één frappant citaat in The New York Times toonde Radermacher in 2012 aan hoe onbuigzaam hij wel is:

De waarheid is niet mijn metier. Ik ben statisticus. Ik hou niet van woorden als 'correct' of 'waarheid'. Statistiek gaat er om iets volgens de regels te meten.

Slotsom: het is nog even wachten eer de spades onder de Schelde gaan. En dus deze tips voor wie zoals uw dienaar uit 'de Vlaanders' komt en graag eens vanuit de parking naar 't Stad' trekt: neem de trein, u heeft er die vervloekte Brusselse Noord-Zuidas niet voor nodig.

Of nog beter, deze Vlaanderen Vakantieland-tip: rij met de auto naar Linkeroever. En daal daar af in een tunnel die er wél al lang is: de sublieme Sint-Anna voetgangerstunnel. Zo weggelopen uit een Stanley Kubrick-prent en mijns inziens het best bewaarde geheim van Antwerpen.

De Antwerpse Sint-Anna voetgangerstunnel

 

 

Advertentie
Gesponsorde inhoud