KORTE METTEN Splitsen en neutraliseren
HP gaat zichzelf volgend jaar in twee hakken, België schakelt een jeep met IS-trawanten uit en AB InBev is de lobbykampioen.
Voor een keer kunnen we de titel van deze rubriek letterlijk toepassen want België heeft 'korte metten' gemaakt met een jeep met ongure elementen van Islamitische Staat. De 'neutralisering' gebeurde door een Belgische F-16 in Irak en veroorzaakte volgens uittredend Defensieminister Pieter De Crem geen 'collaterale schade'. Anders gezegd: er vielen geen ongewenste (burger)slachtoffers en er was ook geen schade aan gebouwen of zo.
De kans is klein dat Pieter De Crem in de volgende regering belandt en als we hem zo 's morgens op de radio bezig horen, denken we bij onszelf: wat zal die man dat hele legergedoe missen! Ministers met een beetje verantwoordelijkheidszin groeien normaal gezien meer en meer in hun rol naarmate de legislatuur vordert, maar bij geen enkele bevoegdheid gebeurt dat zo sterk als bij defensie. Dat heeft alles te maken met de microkosmos die het leger is: een heel aparte wereld met eigen wetten, jargon, gewoonten... Een universum ook dat zekerheid creëert - of pretendeert te creëren - en zich daardoor superieur voelt. De ouderen onder ons die nog legerdienst hebben gedaan, zullen dat ongetwijfeld kunnen beamen.
Wie ook meer en meer opgaat in haar rol, is Meg Whitman. Drie jaar geleden nam ze bij Hewlett-Packard de fakkel over en toen borg ze al snel het plan op om de computerbusiness af te splitsen. Nu komt ze op die beslissing terug. De 58-jarige topvrouw wil de computer- en printerdivisies loskoppelen van de takken hardware en service voor bedrijven, vernamen Amerikaanse media uit goede bron. De plannen, waarbij HP zichzelf de facto in twee hakt, zouden mogelijk later vandaag officieel worden aangekondigd.
Bij AB InBev verwachten we vandaag geen groot nieuws, maar de biergigant is wel druk doende achter de schermen, zo blijkt. De nieuwe website LobbyFacts.eu leert ons dat AB InBev jaarlijks 1,25 à 1,5 miljoen euro spendeert aan een team van vier lobbyisten. Die moeten de Europese ambtenaren en parlementsleden 'bewerken'. AB InBev is lang niet het enige Belgische bedrijf dat bij Europa lobbyt – ook Bpost, KBC, Solvay en Elia doen dat – maar heeft wel het grootste budget daarvoor.
Budget? Waar hebben we dat woord nog gehoord? Juist ja, in het kader van de formatiegesprekken. Al gebruiken wij als Vlamingen vaker de term ‘begroting’ dan ‘budget’. Onze Franstalige collega’s spreken wel van ‘le budget’ of ‘le cadre budgétaire’. En dat kader is nog niet ‘gefinaliseerd’. De tegenstellingen hierover tussen CD&V enerzijds en Open VLD en N-VA anderzijds zijn nog niet overbrugd. Dus blijft de landing nog even uit, al zou het niet lang meer duren.
Ook Dilma Rousseff kan nog niet landen. In de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen behaalde het kopstuk van de Arbeiderspartij wel de meeste stemmen, maar geen 50 procent. En dus is een tweede ronde nodig. Daarin wordt haar tegenkandidaat verrassend Aécio Neves. Die Néves is de kleinzoon van politiek icoon Tancredo Néves, in 1985 de eerste democratisch verkozen president van Brazilië, die stierf voor hij aan de macht kwam.