'Storm in groeilanden goed instapmoment'
Het negatieve sentiment rond de groeilanden biedt volgens BNP Paribas Investment Partners een mooi instapmoment. 'Een stabilisatie van de munten zal de beurzen en obligatiemarkten ondersteunen', meent hoofdstrateeg William De Vijlder.
De voorbije maanden zijn heel wat groeilanden in woelig vaarwater beland. De aanzet was de beleidswijziging bij de Amerikaanse centrale bank (Fed), waardoor de rente steeg en kapitaal wegtrok uit opkomende landen.
De Vijlder voegt daar nog een belangrijke oorzaak aan toe: 'de vrees dat China een Lehman-momentje zal beleven'. Naar analogie met de ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, het startsignaal voor de financiële crisis in het Westen.
Volgens de strateeg vormt een kredietcrisis of een groeivertraging in de tweede economie van de wereld een belangrijkste bedreiging, maar blijft de opkomst van een middenklasse in de groeilanden niettemin een interessant beleggingsverhaal.
Duidelijke verbetering
Bovendien vertoont het structurele plaatje in heel wat groeilanden duidelijk beterschap in vergelijking met mei, toen de Fed voor het eerst over een beleidswijziging sprak. 'Er zijn grote schokken geweest, maar dat heeft belangrijke aanpassingen in gang gezet', aldus De Vijlder.
'Recent kregen de munten van groeilanden stevige klappen door de kapitaalvlucht naar het Westen. Die daling van de groeimunten - wat de invoer duurder maakt en de uitvoer goedkoper - heeft het tekort op de lopende rekening teruggedrongen.' (zie grafiek) Het tweelingprobleem van een groot tekort op de lopende rekening en de begroting was de grote bezorgdheid van de financiële markten.
Instapmoment
De Vijlder meent dat de markt veel te negatief is over de opkomende landen. 'De voorbije maanden viel er vaak ook positief economisch nieuws te rapen, maar toch bleven de beurzen dalen.'
Dat maakt dat aandelen uit groeilanden op dit moment aan bijzonder aantrekkelijk waarderingen noteren. Uit de verhouding van de Shiller koers-winstratio's, die de gemiddelde winst van de voorbije tien jaar in acht neemt, blijkt dat het geleden is van 2004 dat de 'Emerging Markets' nog zo goedkoop waren in vergelijking met het Westen (zie grafiek). Die ratio verwijst naar Robert Shiller. De Yale-econoom neemt de gemiddelde winst over de voorbije tien jaar om te oordelen of aandelen goedkoop of duur noteren, om in te schatten hoe rendabel een bedrijf doorheen de conjunctuurcyclus.
Maar ook schuldpapier uit de groeilanden kan de strateeg bekoren, vooral in dollar en euro. 'Op basis van onze waarderingen zou de spread 200 basispunten mogen bedragen. Eind januari bedroeg die risicopremie liefst 360 basispunten.'
'Als er een iets is dat we geleerd hebben uit de eurocrisis is dat je moet kopen als het risicoprofiel hoog is', vat De Vijlder zijn voorkeur voor de groeilanden samen. Vooral India en Indonesië vindt de strateeg interessant, omdat de herbalancering daar ongeveer achter de rug is. 'Een stabilisatie van de munten zal de beurzen en obligatiemarkten ondersteunen.'
Meest gelezen
- 1 Leasebedrijven raken tweedehands elektrische auto’s niet kwijt
- 2 Grootste ontslaggolf in jaren op til in België
- 3 De Wever doet nog eens landingspoging met saneringsplan van 20 miljard
- 4 Onderzoek Reynders: speurders hebben vragen bij 1 miljoen euro aan transacties
- 5 De lijstjes van Wall Street-finfluencers: 'Als de Magnificent 7 moe worden, is dit de aflossingsploeg'