Applaus voor Euronav in de Beursrally

Ook op de beursvloeren knalden de kurken bij de start van een nieuw decennium. ©Bloomberg

De beleggerswedstrijd van De Tijd en L'Echo denderde het nieuwe jaar in. We filterden de belangrijkste trends uit de zevende Beursrally-week en voorzien ze van een deuntje.

Met de kerstkalkoen en de nieuwjaarsbubbels achter de kiezen bogen onze 20.000 deelnemers zich weer over hun portefeuilles in de Beursrally. De volumes lagen afgelopen week iets hoger dan in de week van Kerstmis. Maar door de beperkte handelstijden - met een gesloten beurs op nieuwjaarsdag en een halve handelsdag op oudejaarsdag - is het wachten op volgende week om weer helemaal op kruissnelheid te komen.

Dit waren de trends van de afgelopen speelweek. 

1. Euronav in het koopmandje

De scheepvaartgroep was het meest verhandelde aandeel in de wedstrijd na een grote deal. Euronav verkocht met oudjaar drie supertankers aan een Chinese financiële groep. Ze strijkt daarmee 126 miljoen dollar op, goed voor een meerwaarde van 23 miljoen dollar.

Applaus bij Beursrally-deelnemers die het aandeel gretig opnamen in hun portefeuilles. Net als in het echte beursleven: Euronav klom donderdag naar zijn hoogste peil sinds februari 2016.

♪ De oude Britse kerstcarol 'I Saw Three Ships a Sailing' in een zeldzame uitvoering door Marianne Faithful en de Ierse folkgroep The Chieftains.

Drie supertankers van Euronav zeilden af naar China.

2. Turkey: het dier én het land

De kerstkalkoenen waren niet de enige 'turkeys' die in trek waren. Het best presterende fonds was afgelopen week het Turkey Equity fonds van HSBC met een weekrendement van 1,6 procent.

De beurs van Istanboel sloot donderdag op het hoogste peil in bijna twee jaar.

♪ Het Canadese kwartet The Four Lads scoorde in 1953 een wereldhit met 'Istanbul, not Constantinople', een nummer dat verwijst naar de naamswijziging van de Turkse stad in 1930.

Hoera voor Istanboel! Een Turks aandelenfonds van HSBC tekende voor de beste weekprestatie.

3. Santé, Bel20!

Het nieuwe jaar ging uitstekend van start voor Beursrally-deelnemers. Niet alleen in Turkije, ook bij ons in Brussel - waar onze deelnemers hun grootste posities hebben - sneuvelde donderdag een puntenrecord. De Bel20 sloot voor het eerst sinds maart 2018 boven de 4.000 punten.

♪ P!nk brengt een nieuwjaarstoast uit in haar nummer 'Raise your Glass' uit 2010.

Deelnemers aan de Beursrally hieven het glas met een puntenrecord op de eerste beursdag van het jaar.

4. Een nieuwe koning

Charlotte V., die liefst vijf weken aan de leiding stond, moest haar positie afstaan aan deelnemer TJA. De 68-jarige man, afkomstig uit het Kempendorp Lille, behaalde na zeven weken een rendement van 35 procent (+18.300 euro) op zijn fictieve portefeuille. Hij nam afgelopen week winst op onder meer Newmont GoldCorp. en Genkyotex. Proficiat, TJA!

♪ 'The old king is dead, long live the king', zingt Coldplay in de monsterhit 'Viva La Vida' uit 2008.

'TJA' kroont zich tot de nieuwe koning van de Beursrally.

We hebben nog drie speelweken te gaan. U kunt nog deelnemen via deze link, maar op prijzen maakt u intussen geen kans meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud