'Beleggen wordt voor mij het nieuwe sparen'

Tomas Wendelen, met mentor Gert Baekelants: 'Beheerst en periodiek beleggen past bij mijn natuur.' ©Tim Dirven

Beursmentor Gert Bakelants ontvangt Tomas Wendelen, lid van het millennialpanel dat we opvolgen tijdens de Beursrally. 'Een kindje onderweg? Zet een effectenrekening op het geboortekaartje!'

Eind november, maar de kerstsfeer hangt al als een warm dekentje in het Koninklijke Pakhuis van Tour & Taxis. Tomas Wendelen, een van onze vier gezichten van de Beursrally, komt op bezoek en knikt goedkeurend wanneer hij de bedrijvigheid op de redactie van De Tijd ziet. Als beeldmonteur voor onder meer vtm nieuws is een nieuwsredactie Tomas' natuurlijke biotoop. De beurs is dat voor hem veel minder. Tomas zet via de Beursrally zijn eerste stappen als belegger.

Gert Bakelants: Vertel eens Tomas, we zijn twee weken ver in de Beursrally. Wat is je algemeen gevoel? 

Tomas Wendelen: Eigenlijk moet ik bekennen dat ik de stereotypen over de beurs bevestigd zie. Het ‘The wolf of Wall Street’-syndroom speelt wel, ik ervaar een stuk casinogevoel. Ik bedoel het niet negatief, maar je krijgt toch wel de indruk dat je er zelf geen controle over hebt, dat er krachten buiten jouw bereik spelen. In het begin stond ik van ons clubje eerst in de wedstrijd, en niet veel later laatst. Dat vind ik toch wel frappant.

Tomas Wendelen (37)

> Zelfstandig videomonteur voor onder meer 'Blind getrouwd', 'Telefacts' en Play Sports.  Werkte eerder als productieleider in het theater.

> Vader van een zoontje. Tweede kindje onderweg. Speelt basketbal bij de amateurclub T&T Turnhout. 
 
> Tomas volgt een behoedzame strategie. Na twee weken Beursrally boekte hij een rendement van 0,3 procent (€125) op zijn portefeuille. 

> Best presterende posities: Galapagos (+7%), Electronic Arts (+4%) en het Nordea Global Climate and Environment Fund (+2%)

> Slechtst presterende posities: Greenyard (-9%), EVS (-6%) en Colruyt (-2%)

Gert: Ik begrijp wat je bedoelt, maar beleggen mag net niet gokken zijn. Dat vind ik zelf dubbel aan deze Beursrally: het tracht de beurs dichter bij de mensen te brengen en dat is positief, maar het is allemaal op zo’n korte termijn dat statistisch vaak de ‘beleggers’ in de meest speculatieve aandelen het spel winnen. Staar je dus niet blind op je plaats in de rangschikking of zelfs op het rendement in deze korte periode. Het zou best kunnen dat er in de tweede helft van de algemene rangschikking gemiddeld betere beleggers zitten dan in de eerste helft. De Beursrally is en blijft een spel. Reken er jezelf niet op af.

Tomas: Zo voel ik het ook aan. Ik besef maar al te goed dat je in bedrijven investeert voor de lange termijn. Ik wil me ook voor de wedstrijd niet laten dwingen tot speculatief gedrag, wat niet wegneemt dat ik nu toch zaken koop die ik in het echte leven niet zou kopen. Tesla koop ik bijvoorbeeld enkel voor de wedstrijd.

Gert: Uit het aanvangsinterview met het viertal bleek dat je verrassend goed op de hoogte bent van enkele gezonde basisprincipes inzake beleggen, zoals het spreiden in de tijd. Zo ga je niet impulsmatig beleggen, maar op regelmatige basis, zodat je ook koopt wanneer er echte koopjes te doen zijn. Dus ook koopt op momenten dat de grote massa verlamd van schrik toekijkt. Pas je dat ook in de praktijk toe?

Tomas: Ik heb enkele petekinderen en daarvoor spaar ik periodiek een kleine som geld dat systematisch naar een fonds vloeit. Gevoelsmatig voelde het voor mij goed aan om dat zo te doen, maar ik besef plots nog veel meer de waarde ervan. Ik heb overigens een zoon van twee jaar en een tweede kindje is onderweg. Voor hen deed ik het nog niet…

Gert: Proficiat Tomas! In plaats van een pamperrekening als cadeautip kan je misschien meteen de effectenrekening van zoon- of dochterlief op het geboortekaartje zetten. Op een spaarrekening staat het geld de komende twintig jaar toch maar te verpieteren. Het geld wordt jaarlijks minder waard. En als meter, peter, oma en opa er een maandelijkse, bescheiden gift van willen maken, wordt voor jouw kids beleggen het nieuwe sparen. Zij zullen tevreden zijn binnen pakweg 20 jaar wanneer ze hun eerste stappen in het grote leven zetten.

Tomas: Ja, eigenlijk nu ik er over begin na te denken, besef ik pas goed de waarde van deze systematiek. Ik deed het al gevoelsmatig voor mijn petekinderen, maar nu ga ik het bewust en met overtuiging ook voor mijn kinderen doen. Want het is echt voor mijn kinderen dat ik wil sparen. De zekerheden van vroeger vallen weg, we gaan zelf het heft in handen moeten nemen, instaan voor onszelf. Het zal niet lang duren voordat ik een afspraak maak met mijn bankier om een en ander te regelen. En ik bedenk me nu plots dat ik eigenlijk ook niet weet naar welk fonds ik het geld voor mijn petekindjes laat vloeien. Dat moet ik ook eens grondig bekijken.

©Tim Dirven

Gert: Je gaat dan best voor een breed gediversifieerd en open aandelenfonds. Geen gestructureerde toestanden die de zaken ondoorzichtiger maken. En met een dergelijk grote beleggingshorizon liefst een fonds dat volledig in aandelen is belegd. De spreiding in de tijd en over verschillende bedrijven zorgt voor de risico-indekking. Aan individuele aandelen waag je je niet, eventueel voor jezelf?

Tomas: Dat zal niet snel gebeuren. Ik heb een jong gezin en ben druk bezig met mijn job, zodat ik er niet veel tijd in kan en wil steken. Dat is meteen ook de reden waarom ik overigens niet mee doe aan de dagelijkse quizvragen van de Beursrally. Ik heb nu wel de nieuwe bank NewB wat geld toevertrouwd, ook in het begin al. Niet dat ik de traditionele banken wantrouw, maar puur uit sympathie voor het project.

Gert: Verwacht je op deze investering geld te verdienen?

Tomas: De eerste jaren niet, daarna wellicht wel. Maar ik wil vooral een statement maken: dat het anders en beter kan. Duurzaamheid en deontologie zijn belangrijk. Vind jij het geen goede investering?

Gert: Wel, de 'feasibility’, de haalbaarheid om duurzaam rendabel te worden is gering. Hetgeen me tegen de borst stoot is dat NewB zich profileert als een ethische bank – en de indruk wekt dat de anderen dat per definitie niet zouden zijn – en tegelijkertijd aan de mensen geld vraagt voor een project waarvan ze heel goed weet dat het in deze fase uiterst speculatief is. De nieuwe aandelen ‘delen’ overigens al direct in de gecumuleerde verliezen. Geen toonbeeld van ethiek, me dunkt.

Dat gezegd zijne, geen individuele aandelen voor jou dus? Wist je overigens dat je van de eerste 800 euro aan dividendinkomsten van aandelen de ingehouden roerende voorheffing van 30% kan terugvorderen? Ook jouw partner trouwens?

Tomas: Nee, dat wist ik niet. Straf eigenlijk, want het gaat toch om aantrekkelijke bedragen. Dat de rente op het spaarboekje tot een bepaalde som is vrijgesteld, weten we allemaal. Maar dit… Ik denk vooral dat de mensen in het algemeen veel te weinig op de hoogte zijn van financiën. Mijn bankier heeft het me niet verteld, of ik moet dat vergeten zijn. Tja, we zitten met een algemeen probleem van financieel onbewustzijn en dat houdt gewoon zichzelf in stand. 

Gert: Je bent nog een jongeman. Ben je ooit in de verleiding gekomen om bitcoins of andere hype-beleggingen zoals cannabisaandelen te kopen?

Tomas: Dat mag sexy en aanlokkelijk zijn, maar het zit in mijn natuur om altijd een afwachtende houding aan te nemen tegenover hypes. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, heeft dat op mij een automatisch afschrikeffect. Gevoelsmatig klopt er dan iets niet. Voor mij gaat veiligheid en een goed gevoel boven potentieel rendement. Maar ik zit in dit beursspel om te leren, om kennis op te doen en om mijn kinderen een goede toekomst te kunnen bezorgen. En dan moet je zeker niet gaan gokken op hypes.

Gert: Wat onthoud jij vooral uit ons gesprek?

Tomas: Wel, ik voel me vooral gesterkt in mijn aanvoelen dat ik met periodieke beleggingen voor mijn petekinderen goed bezig ben. En mijn beeld over de beurs is nu toch wel in positieve zin bijgesteld. We krijgen voornamelijk de decadente verhalen te lezen, te horen en te zien. Maar ik ben me er nu van bewust dat echt beleggen net niét speculeren is. Er komt alleszins een vervolg aan mijn beleggingsverhaal na de Beursrally. Beleggen wordt voor mij voortaan het nieuwe sparen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud