De Beursrally als proeftuin voor millennials

Het Beursrally-panel: James Storme, Yonca Braeckman, Tomas Wendelen en Sofie Deridder. ©Debby Termonia

Vier high potentials grijpen de Beursrally van De Tijd aan om hun eerste stappen te zetten op de beurs. Geen van hen kocht ooit een aandeel. Tien weken lang volgen we hun leerproces. ‘Ik heb beleggen nooit sexy gevonden. Maar ik begin te denken dat ik me vergis.’

Wie het over beleggen heeft, is maar één letter verwijderd van ‘belegen’. Ondanks inspanningen van de effectenbanken, studentenclubs, beleggersverenigingen en de beurs van Brussel heerst nog altijd de perceptie dat de beurs ‘iets voor oude mensen’ is.

Hoewel het tij lijkt te keren, zijn de cijfers nog altijd wat ze zijn. De gemiddelde leeftijd van de Belgische belegger bedraagt 54 jaar. Bij de VFB, de Vlaamse Federatie voor Beleggers, ligt de gemiddelde leeftijd van de leden iets boven 60 jaar. Het stereotype van de  blanke, grijze, hoofdzakelijk mannelijke belegger is hardnekkig, en dat is jammer.  Want zeker voor jonge mensen is de beurs een interessant spaarmiddel en, bij doordacht gebruik, een uitgelezen manier om financiële doelen te bereiken.

De komende tien weken, de duur van de Beursrally, gaat De Tijd met twee twintigers en twee dertigers op zoek naar wat de beurs voor hun generatie kan betekenen. Geen van de vier kandidaten kocht ooit een aandeel. Allen hebben ze wel een grote interesse om ermee van start te gaan en willen ze via de beleggerswedstrijd een eerste ervaring opdoen.  

Technologie

James Storme (24)

>    Laatstejaarsstudent handelswetenschappen, loopt stage bij het advieskantoor Baker Tilly als consultant voor fusies en overnames. Is actief bij de financiële studentenclub Capitant waar hij de bedrijfsrelaties verzorgt.

>    Professioneel tennisser tot zijn 20ste. Moest stoppen omwille van blessures. Trouw supporter van KAA Gent, waar zijn vader  James Storme sr. middenvelder en later ook trainer was. 

>    In de startportefeuille: ASML, Basic-Fit, Galapagos, WDP en het Blackrock World Gold Fund.

‘Ik voel dat de interesse bij jongeren groeit, zegt student handelswetenschappen James Storme, die ook actief is in de financiële studentenclub Capitant. Die telt 2.000 leden in vijf Belgische studenten­steden. ‘De transactiekosten van brokers­platformen zijn gedaald en ze zijn eenvoudig toegankelijk via de smartphone. Dat heeft de drempel serieus verlaagd.’‘Ik voel in mijn omgeving wel nog redelijk wat scepsis’, zegt econome Sofie Deridder.

‘Ik ken in mijn directe vriendenkring niemand die actief belegt, hoewel ik zuivere economie heb gestudeerd. Zelf ondervind ik ook nog een drempel. Ik werk nu bijna drie jaar en heb mijn eerste potje spaargeld zoals veel van mijn leeftijds­genoten in bakstenen gestopt.’ ‘Ik ben wat dat betreft een zeer atypische Belg’, reageert onderneemster Yonca Braeckman.

‘Ik verkocht mijn huis om mijn bedrijf, dat ondersteuning biedt aan start-ups, internationaal te kunnen uitbouwen. Ik woonde en werkte de afgelopen twee jaar in de Verenigde Staten. Daar heerst een veel sterkere beurscultuur. Dat heeft mijn interesse aangewakkerd, zeker in technologiebedrijven omdat ik in die wereld actief ben.’

Kortom, geen twee millennials zijn dezelfde. Maar hun doelen zijn dat grotendeels wel: financiële onafhankelijkheid en geld als middel om te ondernemen, zichzelf te ontplooien en dromen na te jagen. 

‘Sinds ik zelfstandige werd, is financiële planning sowieso belangrijker geworden’, vertelt creatief ondernemer Tomas Wendelen, met zijn 37 jaar de nestor van deze lichting. ‘Alle doemberichten over onze pen­sioenen maken dat ik het heft meer in eigen handen wil nemen. Op langere termijn hoop ik uit de beurs te halen dat ik mijn kinderen een mooie start in het leven kan geven.’

Sneeuwbaleffect

Jonge mensen hebben het grootste voordeel dat je als belegger kan hebben: de tijd staat aan hun kant. Hoe verder je beleggershorizon, hoe hoger je rendement, is de algemene wetmatigheid. Albert Einstein noemde de kracht van samengestelde rente niet voor niets het achtste wereldwonder.

Beursrally 2019 - 2020

Maandag start de Beursrally, de beleggerswedstrijd van De Tijd. Neem deel en maak kans op 10.000 euro.

Het wonder komt erop neer dat je in een aandelenbelegging op lange termijn jaarlijks dividenden op eerder geherinvesteerde dividenden ontvangt en dat je zo een sneeuwbaleffect krijgt. Hoe langer je belegt, hoe langer dat sneeuwbaleffect zijn werk kan doen. Een bijkomend voordeel is dat jonge beleggers vanzelf hun investeringen spreiden in de tijd omdat ze hun kapitaal nog moeten opbouwen. Zo wordt de kans kleiner dat ze al hun geld op een marktpiek investeren. 

‘Als ik hoor dat maar 5 procent van het Belgische spaarvermogen in aandelen zit, ben ik verbaasd. Zeker nu spaarboekjes gewoon staan te verdampen’, zegt James.

‘Het feit dat je al met een klein maandelijks bedrag kan beleggen, blijft te vaak onderbelicht’, betreurt de student. ‘Het is een misvatting dat je over duizenden euro’s startkapitaal moet beschikken om eraan te beginnen.’‘Mijn idee is ook om klein te beginnen en dan op gezette tijden een aandeel of fonds bij te kopen’, zegt Tomas.

‘Maar ik wil niet blind zijn voor de risico’s. De beurs mag dan een beter rendement voorspiegelen dan het klassieke spaarboekje of andere beleggingen, toch blijven verliezen eigen aan het spel. De Beursrally zal voor mij een goede leerschool zijn om te bepalen hoeveel risico ik bereid ben te nemen. Maar een Jordan Belfort (spilfiguur in ‘The Wolf of Wall Street’, red.) schuilt allerminst in mij.’ (lacht) 

Duurzaam beleggen

Als we het hebben over concrete aandelen en fondsen die ze tijdens de wedstrijd willen uitkiezen, zijn de deelnemers behoedzaam. ‘Ik wil eerst goed mijn huiswerk maken’, klinkt het bij de meesten. ‘We willen begrijpen waarin we investeren en niet zomaar blind afgaan op koersgrafieken.’

Sofie Deridder (25)

>  Studeerde economische wetenschappen aan de UGent met een specialisatie in globalisering. Werkt als financieel adviseur voor Trias ngo waarvoor ze regelmatig naar Afrika en Zuid-Amerika reist.

>  Bestuurslid bij vzw Spektakulo, een wereldmuziekfestival in Halle, yogaliefhebber

>  In de startportefeuille : Alfen, Biogen, Colruyt en het JP Morgan Africa Fund.

‘Ik ben afkomstig uit Halle en kijk dan automatisch naar onze stadstrots Colruyt ’, lacht Sofie. ‘Ondanks de dreiging van de Nederlandse concurrent Jumbo zie ik Colruyt als een stabiele factor in mijn portefeuille aangezien de familie Colruyt aandelen inkoopt wanneer het moeilijk gaat. Ze reserveren ook een deel van hun winst voor hun Collibri Foundation, waarmee ze jongeren in moeilijke situaties helpen in België en in ontwikkelingslanden. Collibri is trouwens partner van Trias, de ngo waar ik financieel adviseur ben. We hebben samen onder meer een programma rond sojateelt in Brazilië.’

Ook Tomas en Yonca geven aan dat ze uitgesproken op zoek gaan naar bedrijven en fondsen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. ‘Met mijn bedrijf Impact Shakers wil ik een brug slaan tussen winst en maatschappelijke impact. Dat idee wil ik in mijn portefeuille weerspiegeld zien’, zegt Yonca.

‘Vrouwelijk leiderschap heeft ook een streepje voor’, vervolgt de onderneemster. ‘Vandaar neem ik zeker Melexis (met CEO Françoise Chombar, red.) op in mijn startportefeuille. Het bedrijf mag dan door zwaar weer gaan, het is juist gemanaged. Ook bij Danone zie ik een sterk management. Daar maken ze momenteel een grote denkoefening over hoe we onze voedselproductie duurzamer kunnen maken. Tegelijk zal ik waakzaam zijn voor greenwashing. Bedrijven die alsof doen, gaan er onverbiddelijk uit.’

‘Ik neig naar bedrijven die dicht bij mijn leefwereld staan’, zegt James. ‘Basic-Fit is een goed voorbeeld. Ik heb sinds vorig jaar een abonnement maar ik ben misschien nog maar vijf keer gaan sporten. Ik kost hen dus niks, terwijl ze elke maand een mooie som aan mij verdienen. (lacht) Dat businessmodel is volgens mij ijzersterk.’ 

Yonca Braeckman (35)

> Oprichter van het start-upfonds Impact Shakers. Curator van TEDxGhent. Leidt momenteel de internationale expansie van The Guild, een Amerikaans netwerk voor vrouwelijk ondernemerschap.

> Verdeelt haar tijd tussen Azië, de VS en Gent. Fan van dystopische novelles en maker van een VR-zombiefilm via een gastbeurs aan de New York Film Academy.

> In de startportefeuille: Danone, Disney, Melexis en Salesforce.

‘Facebook komt er bij mij zeker niet in’, zegt Yonca. ‘Dat bedrijf is voor mij puur evil omdat het de persoonlijke informatie van mensen tot handelswaar maakt. Voor mij is dat - om  het met de woorden van Karl Marx te zeggen - het toppunt van commodificatie. Disney lijkt me in de technologiesector dan weer een hele mooie. Hun nieuwe streamingplatform lijkt me een stevige concurrent voor Netflix te worden.’

Ook Tomas kijkt als videomonteur met een bijzondere interesse naar bedrijven uit de technologie- en entertainmentsector. Hij neemt onder meer Adobe, Barco, EVS en Nvidia op in zijn selectie. James gaat dan weer voor de biotech­vedette Galapagos en de specialist in logistiek vastgoed WDP . Hij wil defensie inbouwen door een goudfonds in zijn portefeuille op te nemen.

‘Een veilige haven als goud lijkt me met de handelsoorlog tussen de VS en China en de wereldwijde groeivertraging geen overbodige luxe’, stelt de student. Sofie diversifieert dan weer met het Africa Fund van JP Morgan dat uitsluitend in Afrikaanse bedrijven investeert. ‘Voor mijn werk reis ik geregeld naar onze regionale kantoren in Afrika, volgende week zit ik bijvoorbeeld in Kinshasa. Door in Afrika te investeren onderschrijf ik de groeiende tendens in de ontwikkelingssamenwerking waarbij ngo’s samenwerken met de privésector.’

Rendement

Of ze erg actief of net weinig zullen handelen daar zijn de deelnemers nog niet uit.

Tomas Wendelen (37)

>    Zelfstandig videomonteur voor onder meer 'Blind getrouwd', 'Telefacts' en Play Sports. Doet momenteel camerawerk en montage voor Annwyn, het fictiedebuut van regisseur Lucas Bols. Werkte eerder als productieleider in het theater.

>    Vader van een zoontje. Tweede kindje onderweg. Speelt basketbal bij de amateurclub T&T Turnhout. 
 
>    In de startportefeuille: Adobe, Barco, EVS en Nvidia.

‘Ik ga vooral proberen om  me bewust te zijn van de transactiekosten’, zegt James. ‘Vorig jaar heb ik ook deelgenomen aan de Beursrally en toen heb ik mij daar zwaar aan mispakt. In die mate zelfs dat ze mijn winst bij sommige posities helemaal uitvlakten. Ook voor wisselkoerseffecten wil ik extra oplettend zijn.’

De wedstrijd loopt maar tien weken. De meeste kandidaten willen zich op voorhand dan ook liever niet uitspreken over het rendement dat ze willen behalen. ‘Ik heb tijdens mijn studententijd ooit eens een rendement van 120 procent behaald bij een beurswedstrijd van de faculteit economie in Gent’, herinnert Sofie zich.

‘We hadden toen elk 50 euro in een groepspot gelegd en ik heb 110 euro teruggekregen. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik toen geen enkele investeringsbeslissing zelf heb genomen.’ (lacht)

‘Ben ik te ambitieus als ik op 10 procent mik?’, aarzelt James. ‘Dat is mijn oude competitieve tenniskantje dat komt bovendrijven.’ Tot zijn 20ste was James professioneel tennisspeler (zie inzet). ‘Maar dat is niet de essentie. Plezier maken en bijleren, dat moet het opzet van de Beursrally zijn.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud