De Beursrally: Biotech baas én boeman

Biotechaandelen worden druk verhandeld tijdens de Beursrally. ©Photo News

De beleggerswedstrijd van De Tijd en L'Echo is zes weken ver. We profiteren van de eindejaarsluwte om wat tussentijdse statistieken te filteren uit de grootste beleggerswedstrijd van het land. Biotech blijkt baas én boeman.

Gevulde kalkoenen, zatte nonkels en - al dan niet foute - kerstgeschenken weerhielden Beursrallydeelnemers ervan om druk te handelen afgelopen week. Net als in het 'echte leven' lagen de volumes in onze beleggerswedstrijd veel lager dan gebruikelijk, zeker omdat de Europese beurzen op Kerstdag en Tweede Kerstdag gesloten bleven.

Wegens weinig represtatief geven we u deze week daarom geen weektrends mee. Maar we vinden het een uitgelezen moment om uit te zoomen en de balans op te maken na zes weken Beursrally.

1. Risk on

Biotechbedrijven Asit, Celyad en Kiadis zijn tot dusver de meest verhandelde aandelen in de wedstrijd. Beleggers durven met fictief kapitaal duidelijk meer risico nemen dan in het echte leven en beproeven hun geluk in deze uiterst boeiende maar volatiele sector. Het blijkt een haat-liefdeverhouding met zeer wisselende successen, gaande van een winst van 56 procent voor Curetis tot een verlies van 86 procent voor Asit Biotech.

AB InBev en Alibaba vervolledigen de top vijf van het hoogste handelsvolume. De Chinese onlinereus is de enige buitenlandse speler in de top 5.

Verder in de top20 vinden we wel de buitenlandse aandelen Tesla, Walt Disney, Apple, Amazon en - enigszins opmerkelijk - de bij ons weinig bekende Afrikaanse mijnbouwer Sibanye Gold terug.

In de tabel vergelijken we de twintig meest verhandelde aandelen met hun rendementscore sinds de start van de wedstrijd op maandag 18 november.

 

2. Goudkoorts

Hoeveel risico deelnemers durven nemen met aandelen, zo voorzichtig zijn ze met fonsden. In het fondsenklassement is 'veilige haven' goud de absolute trekpleister . Het BlackRock World Gold Fund is het meest verhandelde fonds.

BlackRock blijkt overigens een huis van vertrouwen. De Amerikaanse vermogensreus palmt de volledige top 3 in. Ook een Amerikaans technologiefonds van JPMorgan weet te scoren. En het mag opmerkelijk heten dat een fonds van BNP Paribas met daarin alleen Russische aandelen druk over de virtuele toonbank ging.

 

3. Een smartphone rijker

Na zes weken hebben deelnemers aan de Beursrally een gemiddeld rendement geboekt van 1,48 procent. In nominale termen behaalden ze een winst van 737 euro op hun fictieve portefeuille van 50.000 euro. Na een dikke maand verdienden ze daarmee een nieuwe smartphone, een all-in hotelweek aan de Turkse rivièra of de maandhuur van een gemiddeld appartement in Vlaanderen.

Als je dat rendement afweegt tegenover de minimumrente van 0,11 procent op het spaarboekje, is het contrast sprekend. Wie 50.000 euro in aandelen en fondsen belegde, boekte gemiddeld een winst die veertien keer hoger ligt dan wie datzelfde bedrag oppotte op een spaarrekening.

Opmerkelijk is dan weer dat deelnemers een stevige positie in cash aanhouden. Gemiddeld zit meer dan de helft van de Beursrally-portefeuilles in cash.

 

4. Girl power

Inmiddels staat deelneemster Charlotte V al vier weken op rij aan de leiding van het algemeen klassement. De sociologiestudente uit Diksmuide boekte na zes weken een rendement van 26,6 procent op haar portefeuille. Ze houdt stevige winstposities aan in mijnbouwaandelen Barrick Gold, Sibanye Gold en Newmont Goldcorp.

Aan Acacia Pharma scheurt ze momenteel haar broek maar dat volstaat niet om haar van de koppositie te weren. Charlotte V staat 2,2 procentpunt voor op haar achtervolger.

Deelnemen aan de Beursrally kan nog steeds via deze link. U maakt wel geen kans meer op prijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud