Dit was week 8 van de Beursrally

Driekoningen was voor de Bel20 de beste dag van de week. ©Rik Van Puymbroeck

Beursrally-spelers gingen rond met hun hoed en vingen in een turbulente politieke week stevig wat winst. Dit waren de hits uit de eerste beursweek van het jaar.

Bel20 boven

De Bel20 begon sterker aan 2021 dan menig andere Europese beursindex. De Brusselse graadmeter klokt de week af met een winst van 2 procent terwijl de Euro Stoxx 50 het deze week met de helft van die winst moest stellen.

Een plaatje van rapper Azealea Banks voor de Bel20-banken.

Ondanks twee verkoopadviezen voor KBC waren de banken de trekkers. De euro versterkte verder ten opzichte van de dollar wat de spaar- en beleggingsinlagen in euro verhoudingsgewijs meer waard maakt. Ondanks verkoopdruk op de banken op vrijdag won ING deze week 9 procent, KBC - onder druk van de verkoopadviezen - 4 procent.

Solvay in, Sequana out

Bush - The Chemicals Between US / Beursrallykandidaten voelden de chemie.

Niet KBC of ING, wel Solvay was bij Beursrallyspelers het populairste aandeel in de Bel20. De chemiegroep mag op de kooplijst bij beurshuis Berenberg, wat een weekwinst van 4,4 procent opleverde en de chemiegroep de titel van populairste aandeel bezorgde op dinsdag. De grootste weekwinsten waren voor Hamon (+60%) en Hyloris (+36%). Medtechspeler Sequana Medical , vorige week om onverklaarbare reden nog de ster van de beurs en de wedstrijd, moest een stapje terugnemen en werd het meest uit portefeuilles verwijderd.

Goud in, goud out

Chet Faker - Gold / Aan het begin van het jaar bereikte de goudkoorts nieuwe pieken.

In het fondsenklassement blijft een goudfonds van BlackRock dominant, met honderden orders aan koop- en verkoopzijde. De goudprijs schommelde deze week rond 1.930 dollar per ounce  (31,104 gram). Daarmee komt de kaap van 2.000 dollar - die in augustus 2020 voor het eerst werd gesloopt - weer in het vizier.

De goudkoorts in de wedstrijd is traditioneel hoog, maar deze week leek het edelmetaal extra in de focus. Mogelijk als veiligheid door het politieke tumult in de VS?

What's the fuzz?

Elliot Smith - Everything means nothing to me / Een invasie in het Capitool liet de beurzen onberoerd.

Al was van risicoaversie weinig sprake nadat Trump-aanhangers woensdag het Capitool hadden bestormd. De beurzen behielden hun cool. De Dow Jones zette tijdens de opstand een nieuw slotrecord neer. Tesla, in de Beursrally bij de populairste aandelen, kon eveneens een record plaatsen. De marktkapitalisatie van de elektrische wagenbouwer klom voor het eerst boven 700 miljard dollar en leverde oprichter Elon Musk de titel op van rijkste mens op aarde.

De onstuitbare opmars van Tesla verdeelde Beursrallyspelers deze week in twee kampen, met op de meeste dagen gelijklopende koop- en verkoopvolumes.

Bas over bitcoin

Bas buigt zich in de Beursrally-vlog van deze week over de bitcoin. De cryptomunt sloopte de muur van 40.000 dollar en verdubbelde in amper twee weken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud