Game, set, match. De Beursrally als love game.

James Storme, ex-tennisser en aanstormend belegger ©Tim Dirven

Herinnert u zich de openingsrede uit ‘American Beauty’ met Kevin Spacey? ‘Today is the first day of the rest of your life?’ Die zin kwam in me op op een zomerdag in 2014.

Ik ging me inschrijven aan de universiteit in Gent om handelswetenschappen te studeren. Voor veel leeftijdsgenoten een doodnormale stap in hun jonge leven, maar voor mij een kwantumsprong.

Door aanslepende blessures kwam er op die dag een officieel einde aan mijn professionele tenniscarrière. Ik ruilde mijn racket in voor syllabussen en mijn ATP-ranking voor een studentenkaart. Mijn keuze betekende het begin van een nieuwe passie: die voor de financiële wereld.

top 5 klassement

1. TJA +39,44%

2. Charlotte V +29,66%

3. Ferraristier +28,44%

4. Danvan +27,36%

5. Giac +26,22%

Week 8 van de Beursrally was pittig. De spanningen tussen de VS en Iran kleurden het sentiment. De onrust leidde tot een nieuwe goudrush in de wedstrijd. Het BlackRock Gold Fund
werd druk aangekocht in de eerste helft van de week.

Een wervelende update donderdag zette een turbo op Argenx
. Het biotechbedrijf was het meest gekochte aandeel. Beleggers konden ook een zaakje doen met Avantium
. Het nieuws over een subsidie van 30 miljoen euro voor een nieuwe fabriek in Groningen duwde het cleantechbedrijf deze week de helft hoger.

TJA, de nummer een in de stand, heeft een stevige voorsprong. Maar met twee speelweken voor de boeg is alles nog mogelijk in de Beursrally. EV

Al in mijn eerste weken als student voelde ik me geprikkeld door de beurs en niet lang daarna besloot ik me aan te sluiten bij Capitant, de grootste financiële studentenvereniging van België. Ik had als 13-jarige de Lehman-crisis zien passeren en vond de beurs lang maar een rare bedoening, ver weg van mijn hard labeur op de tenniscourts. Via Capitant leerde ik razend interessante personen kennen in de beleggerswereld. Daardoor kon ik het negatief beeld dat ik had van me afschudden en werd ik steeds nieuwsgieriger naar bedrijven en economische cycli. Hoezeer ik ook gebeten raakte door de beurs, actief beleggen doe ik nog niet. Maar ik wil er zo snel mogelijk mee beginnen, zeker na mijn gesprek met de beursexpert Gert Bakelants.

Dat je als student geen centen zou hebben, is geen argument, vertelde hij me. Je kan al beleggen met een klein bedrag per maand. Sla bijvoorbeeld eens een paar pinten over in je studentenkroeg. Voor ik de stap zou zetten, leek het me nuttig ervaring op te doen in de Beursrally. De wedstrijd geeft me de kans mijn voorkeursaandelen te kopen en te kijken of ze effectief presteren.

Ik heb geprobeerd mijn portefeuille te diversifiëren met aandelen uit verschillende sectoren en landen. Ik kocht Netflix, Advanced Micro Devices (AMD), ASML, Basic-Fit, Orange Belgium en Galapagos. Ik kocht ook het goudfonds van BlackRock als zekerheid. Door de spanningen tussen de VS en Iran heb ik mijn percentage aan goud afgelopen week nog verhoogd door een positie te nemen in Sibanye Gold, een Zuid-Afrikaanse goudontginner.

De Rafaël Nadal van het clubje

Ik moest een stevig verlies slikken op Kiadis. Maar verlies nemen maakt deel uit van het leerproces.

Je eieren in verschillende mandjes leggen bleek een goede strategie. Ik ben tevreden met mijn 590ste plaats op meer dan 20.000 deelnemers. Op de wereldranglijst tennis zou dat vergelijkbaar zijn met de positie van een topspeler als Richard Gasquet. In ons vierkoppige millennialpanel ben ik met mijn eerste plaats zelfs de Rafaël Nadal van het clubje. Al maken die statistiekjes me eigenlijk niet veel uit. Mijn doel is een goede langetermijnbelegger te worden met een langere horizon dan de tien weken van de Beursrally.

Ik heb al meerdere lessen geleerd. Op een bepaald moment liet ik me meeslepen door een reeks scherpe koersbewegingen en kocht ik het biotechbedrijf Kiadis in de hoop in een paar dagen een woekerwinst op te strijken. Uiteindelijk besloot ik het aandeel weer te verkopen met 8 procent verlies. Af en toe je verlies nemen is deel van het leerproces. Recent heb ik mijn 18 procent winst op AMD genomen omdat de onzekerheden in de VS en Iran mij zorgen baarden. Zulke orders geven me een beter beeld van het type belegger dat ik ben of hoop te worden. Iemand die aandelen lang wil aanhouden, maar af en toe een uitstapje durft te maken naar een risicovoller aandeel.

Vorige week las ik in De Tijd dat de spaarboekjes met meer dan 13 miljard zijn aangedikt in 2019, terwijl spaarders weten dat hun spaargeld jaar na jaar aan koopkracht verliest. Als ik dat zie, besef ik maar al te goed dat periodiek het spaargeld beleggen in fondsen een veel beter alternatief is. Al zal ik ook beleggen in individuele aandelen. Mijn advies zou zijn om een deel van je spaargeld periodiek te beleggen in passieve en liquide fondsen die rekening houden met duurzaamheid. Zo spaar je een mooi pensioen bij elkaar en steun je tegelijk bedrijven waar je in gelooft en die de maatschappij beter maken. Game, set, match.

James Storme, ex-tennisser en aanstormend belegger

De beleggerswedstrijd van De Tijd loopt tot 24 januari 2020. Alle info op www.tijd.be/beursrally.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud