Moralist in de Beursrally: 'Tesla is geen duurzaam aandeel'

Hassan Al Hilou (21) neemt in de Beursrally de rol van 'moralist' op zich. Hoe blikt de sociaal ondernemer terug op de voorbije negen speelweken?

We spreken Hassan Al Hilou in een heel drukke periode. Hij is door de overheid gemandateerd om 30 covidhackatons op poten te zetten, waarbij jongeren van overal in België digitaal brainstormen over het coronavirus en de vaccinatiestrategie. Ook stoomt hij een project klaar rond conflictbemiddeling, waarmee hij een brug wil slaan tussen Brusselse jongeren en de hoofdstedelijke politie. En dat op een moment van Brusselse rellen na het overlijden van de 23-jarige Ibrahima Barrie, die stierf aan een hartstilstand na een politiearrestatie.  

Hassan Al Hilou: ‘Dit zijn heftige tijden voor mij als Brusselaar en als ondernemer. Ik heb daardoor de Beursrally wat achter me moeten laten de jongste weken. Maar daaruit is mijn grootste besef gegroeid in deze wedstrijd: ik ben geen actieve belegger. Het is niets voor mij om druk te traden. Het druist ook in tegen mijn opvatting van de beurs. Ik weet nu zeker dat ik voor de lange termijn via de beurs wil sparen. Een aandeel kopen en er misschien pas een jaar later naar kijken, zoiets.’

De moralist

Hassan Al Hilou (21).
Brussel.
Zelfstandig adviseur rond diversiteit, keynotespreker en bestuurder bij Beci en Cultuurconnect.
Wil in de Beursrally focussen op ESG-beleggingen die duurzaamheid, maatschappelijke impact en goed bestuur centraal zetten.
In de portefeuille: Sofina, Solvay en
DPAM Equities Europe Sustainable.

U wilde vooral ethische keuzes maken. Is dat gelukt?

Naar mijn aanvoelen wel. Ik heb keuzes gemaakt die juist voelen en waarvan ik weet dat ze duurzaam zijn. Bovendien hebben ze me rendement opgeleverd. De wedstrijd heeft mijn idee versterkt dat duurzaamheid en rendement hand in hand gaan. Ik koos voor Solvay vanwege het sterke bestuur onder leiding van Ilham Kadri en maakte daarmee 11 procent winst. Een fonds van DPAM, bij de meest duurzame spelers in de klas, leverde me 3,5 procent winst op. Meer hoeft voor mij niet, wetende dat ik mijn principes ben trouw gebleven. Ook op Prosus en Sofina boekte ik een bevredigende winst.  Ik voelde af en toe frustratie, want door op de korte termijn te spelen liggen de winsten in deze wedstrijd veel hoger. Ik bleef bewust weg van de nieuwsflow en ben met een langetermijnblik blijven kijken ondanks de korte duur van de wedstrijd.

Hoe doet u onderzoek naar de duurzaamheid van aandelen?

Er zijn twee manieren. Als je buikgevoel je naar een aandeel leidt, kan je de duurzaamheid aftoetsen in de jaarverslagen. Je kunt bekijken hoe wordt verwezen naar ecologie, genderdiversiteit en maatschappelijke impact. Die lectuur leert je al heel wat. Tijdens de wedstrijd hanteerde ik een snellere manier. Ik raadpleegde platformen zoals Sustainalytics om de ESG-score (Environmental, Social en Governance, red.) van bedrijven te bekijken.

Is Tesla voor u een duurzaam aandeel?

Tesla is een zeepbel. De waardering, waarbij het meer waard is dan alle andere autobouwers samen, lijkt me link en niet duurzaam. Oké, het bedrijf heeft strikt genomen een ecologisch product. Maar bij de governance stel ik me vragen.

Hoe kijkt u naar de opmars van cryptomunten?

Ik geloof erin. Ik hou van hun koppeling met de blockchaintechnologie en hun decentrale functie, waardoor ze niet afhangen van politieke en monetaire systemen. Bij de bitcoin heb ik wel wat een bubblegevoel. Ik kijk eerder naar welke andere crypto’s er in de markt zijn. Volgens mij kan het een en-enverhaal worden. De bitcoin kan perfect complementair zijn met de euro en de dollar, munten die ook verder zullen digitaliseren.

Zou u met uw eigen bedrijf ooit een beursgang overwegen?

Dat weet ik niet goed. Er zijn enorme voordelen natuurlijk. Je hebt direct en snel toegang tot kapitaal. En je moet verantwoording afleggen aan tal van externe mensen die met je meekijken. Maar de schommelingen van de koers zouden me afschrikken.

Waarom vinden weinig socialprofitbedrijven hun weg naar de beurs?

Ik denk dat hun aanwezigheid toeneemt. Maar de realiteit blijft dat je volgens de klassieke investeringsparameters slecht uit de vergelijking met andere bedrijven komt.

Inclusio, de eerste socialewoningmaatschappij op de beurs van Brussel, biedt een dividend dat een stuk lager is dan dat van vastgoedbedrijven zonder sociale missie. Maar dat hoeft een mooi parcours niet in de weg te staan. Zeker met de hang naar ESG denk ik dat meer bedrijven met een sociale missie hun weg naar de beurs zullen vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud