'Wie een aandeel koopt, moet eigenaar van heel het bedrijf willen zijn'

Beursmentor Gert Bakelants in gesprek met onderneemster Yonca Braeckman. ©katrijn van giel

Beursexpert Gert Bakelants gaat in gesprek met onderneemster Yonca Braeckman, één van de vier millennials die we opvolgen tijdens de Beursrally van De Tijd.

In een statig gebouw op de Meir in Antwerpen, net naast het etablissement van chocoladekunstenaar Dominique Persoone, wacht me een hartelijk ontvangst van Yonca Braeckman. Een zelfverzekerde jongedame die ondernemen ademt. Ze is oprichter en CEO van start-upplatform Impact Shakers en vertoeft in die functie vaak in San Francisco.

We vallen met de deur in huis.

En, al iets gekocht voor De Beursrally?

Jazeker, ik heb zopas nog orders ingelegd voor Danone  en Melexis

Waarop let je bij jouw keuze?

Ik beleg uitsluitend in aandelen van bedrijven waarvan ik denk dat ze impact hebben. Bedrijven die het verschil kunnen maken. Van een bedrijf als Danone weet ik dat ze mens en deontologie hoog in het vaandel dragen. En dat ze daar ook effectief moeite voor doen.

Ik leid af dat je duurzaamheid in bedrijfsvoering en beleggen belangrijk vindt?

Zonder twijfel! Een oliebedrijf dat bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië actief is, daar wil ik niet aan meewerken. Anderzijds ben ik niet naïef: we kunnen nog niet zonder olie en een oliebedrijf dat grote inspanningen levert om groener te worden, zou ik wel kunnen appreciëren. Houden jullie bij De Belegger rekening met de factor duurzaamheid in de analyses?

Ik beleg uitsluitend in aandelen van bedrijven waarvan ik denk dat ze een maatschappelijke impact hebben. Bedrijven die het verschil kunnen maken.
Yonca Braeckman
CEO Impact Shakers

Enkel bij de extreme gevallen. Vaak zit je in een grijze zone waarbij wij geen oordeel willen vellen over wat goed en slecht is. Zo zijn er groepen die al jaren actievoeren tegen palmolieproducenten. Anderen opperen dan weer dat palmolie een natuurlijk, plantaardig product is, met jaarlijks weerkerende opbrengsten van palmen. Ik weet alleszins dat een hectare palmen een veelvoud aan natuurlijke oliën oplevert dan bijvoorbeeld een hectare soja. Het debat over wat duurzaam is, is niet eenvoudig. Is een elektrische wagen duurzaam? Voor de batterijen moeten mijnen ontgonnen worden. Een zeer moeilijk debat. Maar je hebt gelijk: waar het bedrijf naartoe wil, de evolutie, is belangrijker dan de toestand waarin het zich bevindt.

Kan er bij De Beursrally ook in vastgoed belegd worden, Gert? Dat wil ik ook nog wel eens bekijken. Ook sommige klassieke aandelen trekken mijn aandacht, zoals Walt Disney. Die zal vast de concurrentie met Netflix aankunnen. Disney heeft overigens nog wel wat meer troeven in huis. Alleen spijtig dat het recent fors gestegen is: ik hoop dus dat het wat terugvalt. Uiteraard zal ik zeker en vast ook naar technologieaandelen kijken, omdat ik met die sector vertrouwd ben. Dus Wall Street zal ongetwijfeld in mijn portefeuille vertegenwoordigd zijn.

Vind je technologieaandelen niet te duur?

Niet allemaal. Maar de waarderingen waartegen sommige aandelen naar de beurs komen zijn exuberant hoog. Beyond Meat is best een interessant bedrijf, maar de waardering is dat niet. Als er een zweem hangt van hype, dan is dat meestal niet gezond. De venture capitalists drijven de waarderingen in het algemeen overigens op. Bovendien ben ik enkel geïnteresseerd in technologieaandelen die een echt product aanbieden. Zo zou ik nooit in Facebook beleggen. Die onderneming misbruikt gewoon de gegevens van mensen. Ook van de Ubers en Lyften van deze wereld ben ik geen fan. Ik geloof gewoon niet in hun businessmodel. Nu wordt vooral marktaandeel genomen met lage prijzen en dus flinterdunne marges. Maar ik ben er niet van overtuigd dat eenmaal men de markt domineert men in staat is om de prijzen ongestraft op te voeren. Bepaalde staten in de VS maken het de groep bovendien moeilijk met strengere regulering en hekelen de schijnzelfstandigheid van de chauffeurs. Californië eist alvast een betere behandeling van de chauffeurs. En terecht. Mag ik eens vragen: geloof jij in algoritmes?

De beurs is niet in wiskundige modellen te vatten. Algoritmes gaan maar goed, tot ze niet meer werken.
Gert Bakelants
Hoofdredacteur De BeleggerWel, het is alleszins een feit dat de Goldman Sachsen van deze wereld meer ingenieurs en IT-specialisten in dienst hebben dan analisten. En dat is uiteraard niet zonder reden. Maar wie in aandelen belegt, hoeft zich daar niets van aan te trekken. Voor wie bijvoorbeeld Miko koopt en gelooft dat die de komende jaren goede zaken zullen doen, maakt het niet uit of ie vandaag aan 115 of 113 EUR per stuk kan kopen. Wie een aandeel koopt, moet eigenaar van heel het bedrijf willen zijn. De beurs is overigens niet in wiskundige modellen te vatten. Algoritmes gaan maar goed, tot ze niet meer werken. Vraag maar dat o.a. maar eens aan de knappe bollen van LTCM (Long-Term Capital Management, een hedgefonds dat failliet ging in 1998, ondanks het feit dat verschillende Nobelprijswinnaars aan het roer stondenn red.) Algoritmes worden alleszins belangrijker en hebben in toenemende mate impact. Daardoor zal het risico op ongelukken zoals flashcrashes of erger groter worden. Er is zeker een gevaar mee verbonden.

Ja, dat geloof ik ook wel.

Yonca Braeckman (35)

> Oprichter van het start-upfonds Impact Shakers. Curator van TEDxGhent. Leidt momenteel de internationale expansie van The Guild, een Amerikaans netwerk voor vrouwelijk ondernemerschap.

> Verdeelt haar tijd tussen Azië, de VS en Gent. Fan van dystopische novelles en maker van een VR-zombiefilm via een gastbeurs aan de New York Film Academy.

> In de startportefeuille: Danone, Disney, Melexis en Salesforce.

Zeg, de beurs, in welke mate kan je daar eigenlijk met je omgeving, met je vrienden over spreken? Is dat geen taboe?

Er zijn maar weinig van mijn leeftijdgenoten die met beurs bezig zijn. Ik ben nog maar recent te weten gekomen dat een vriendin van mij een aardige aandelenportefeuille beheert. Ze is overigens fan van de Braziliaanse beurs. In de States, waar ik voor mijn werk regelmatig verblijf, zijn mijn kennissen meer met de beurs bezig, maar bij jongeren zijn het toch vooral de hightechaandelen en digitale munten die in trek zijn. 

Heb jij eigenlijk iets over de beurs op school geleerd?

Ik heb in het middelbare onderwijs de economische richting gevolgd en daar heb ik uiteraard wel een goede basis over de economie meegekregen. Maar over hoe te beleggen? Dat denk ik niet. Wat je ook studeert, een basiscursus van economie en financiën zou standaard moeten zijn in elke opleiding. Het is onvoorstelbaar dat dit niet gebeurt!

Inderdaad jammer dat zoveel mensen financieel analfabeet zijn en elk jaar de waarde van hun spaarcenten zien verminderen. Gewoon omdat ze bang zijn van de beurs…

Ik ben overtuigd dat fintech hierbij kan helpen, moderne toepassingen die iedereen kan aanspreken. Zo is het perfect mogelijk dat bij alledaagse digitale betalingen de rekening naar boven wordt afgerond en dat telkens het beetje teveel betaalde geld naar beleggingen vloeit. Zo wordt automatisch belegd. Goed, toch?

Er is zelfs al een bank die daar reclame voor maakt.

Echt? Dan hebben die duidelijk de mosterd in het buitenland gehaald.

Ik vind het knap van je dat je je nek uitsteekt en voor de ogen van iedereen aan De Beursrally meedoet.
Gert Bakelants
Hoofdredacteur De Belegger

Ik vind het knap van je dat je je nek uitsteekt en voor de ogen van iedereen aan De Beursrally meedoet. Geen schrik om af te gaan?

Neen, helemaal niet. Het is een wedstrijd van tien weken, een spel dus. Dus ik zal me waarschijnlijk wel tot speculatievere aandelen laten verleiden dan dat dit in werkelijkheid het geval zou zijn. Maar dat is toch fun, om dat zo zonder risico’s uit te proberen? En als het misloopt, so what? Het zal geen sikkepit afdoen aan mijn eigenwaarde (met een brede glimlach).

Sinds wanneer ben je je bewust van het bestaan van aandelen?

Ah, dat zal bij KBC geweest zijn. Ik ben daar beginnen werken in 2007, vlak voor de crisis. En omdat ik daar werkte heb ik – toen het ergste van de bankencrisis al wat achter de rug was – aandelen KBC gekocht. Aan ongeveer 20 EUR het stuk. Ik heb ze nog. Onlangs kwam ik toevallig André Bergen tegen in de Delhaize, die CEO was bij KBC toen de bankencrisis losbarstte. Ik ben hem gaan bedanken voor de menselijke manier waarop hij toen met zijn personeel is omgegaan. 

Ik spreek liever over een work/life-integration dan over een work/life-balance. Ik geloof niet dat ik ooit echt op pensioen ga.
Yonca Braeckman
CEO Impact Shakers

 

Doe je aan pensioensparen?

Ik heb dat gedaan, maar ik ben daar mee gestopt. Ik heb voor mijn geld uiteraard een betere bestemming met mijn eigen zaak. Daar gaat al mijn geld naar toe. Mijn eigen bedrijf ken ik en daar ga ik voor. Ik heb zelfs mijn appartement verkocht om er ten volle voor te kunnen gaan.

Ben je bezorgd om rond te kunnen komen als je later op pensioen gaat?

Helemaal niet. Zolang ik gezond ben, zal ik geld kunnen verdienen en voor mezelf kunnen zorgen, welke job ik ook doe. Ik ben overigens niet bezig met wat werk is en met wat leven is. Werk en leven moeten samen mooi een geheel zijn. Ik spreek liever over een ‘work/life-integration’ dan over een ‘work/live’balance’. Dus ik geloof niet dat ik ooit echt op pensioen ga. Het is wel mijn bedoeling om financieel onafhankelijk te worden. Ik streef op termijn naar een passief inkomen uit meerdere kanalen.

Een mooi doel. Ik heb voor jou een cadeautje. Wat kies je: De Beursbijbel om meer kennis op te doen om in individuele aandelen te beleggen, of De Fondsenbijbel, die je wegwijs maakt in het fondsenlandschap?

Geef mij dan maar De Beursbijbel.

Meedoen met De Beursrally? Schrijf hier in. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud