Amundi: ‘Coronavirus kan koopkansen bieden'

Chinese douaniers dragen beschermkledij voor de inspectie van een schip in de stad Taicang in de provincie Jiangsu. ©Photo News

Het coronavirus verandert niets aan de vrij positieve marktvooruitzichten voor 2020 van vermogensbeheerder Amundi. Het virus zal de vooruitzichten hoogstens wat verschuiven in de tijd, zegt hoofd aandelenstrategie Eric Mijot.

Was 2019 onverwacht een beresterk beursjaar, dan valt er ook in 2020 nog rendement te behalen, denkt Amundi. Dat zal wel minder uitgesproken zijn aangezien we ons op het einde van de economische cyclus bevinden.

Globaal ziet het plaatje er nog steeds bevredigend uit. Het monetair beleid blijft ultrasoepel en kan in combinatie met een stimulerend begrotingsbeleid de cyclus nog wat verlengen. Door toedoen van Trump verschuiven de handelsstromen, maar dit schept ook kansen, onder meer in groeilanden. Een sterkhouder blijft voorts de Amerikaanse consument, die flink blijft spenderen en zo de economie op toeren houdt.

Wat de bedrijfswinsten betreft, is Amundi voorzichtiger dan de consensus. De algemene verwachting is dit jaar gemiddeld 10 procent winstgroei, maar de Franse speler denkt dat het eerder 0 tot 5 procent zal worden.

Voor het lopende jaar blijven Amerikaanse aandelen een belangrijke positie van Amundi, dat daarnaast ook brood ziet in Europese aandelen. Die zijn tijdens de cyclus achtergebleven als gevolg van lagere bedrijfswinsten en politieke risico’s. Wat obligaties betreft gaat de voorkeur uit naar Amerikaans staatspapier en Europese bedrijfsobligaties.

Hoogtepunt

De vraag rijst of het coronavirus de verwachting van matig rendement niet zal doorkruisen. ‘Wij gaan onze vooruitzichten niet aanpassen’, zegt Mijot, ‘maar door het virus kunnen ze wel wat verschuiven in de tijd’.

Hij trekt net als vele anderen een vergelijking met de SARS-epidemie in 2002/03. De financiële markten kelderden toen met zowat 15 procent. ‘Het was een tijdelijk fenomeen in een bijzondere context. De internetzeepbel was gebarsten en de beurzen waren net aan het uitbodemen.’ Nu hebben we echter tien jaren van groei achter de rug.

Wat nu telt, is volgens Mijot het ogenblik waarop het coronavirus zijn hoogtepunt zal bereiken. Dat is  niet te voorspellen - we zitten nog in de ontwikkelingsfase van de virusepidemie - en zolang kunnen de markten volatiel blijven en zakken. In een omgeving van uitgerekte waarderingen is die daling misschien geen slechte zaak, merkt hij op.  ‘Het kan mooie koopkansen bieden.’

Over de impact op de Chinese economie wil hij zich nog niet uitspreken, daarvoor is het te vroeg. Hij wijst er wel op dat de krimp die veroorzaakt wordt door de drastische maatregelen om de verspreiding van het virus in te tomen, naderhand zal gevolgd worden door een inhaalbeweging. Door onzekerheid stellen veel Chinezen de aanschaf van luxeproducten of een auto momenteel uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud