Belg is voorloper in duurzaam beleggen

©BELGA

Beleggers in ons land zijn meer op de hoogte van duurzaam beleggen dan in andere landen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat Deutsche Bank voerde bij haar cliënten in tien landen.

Deutsche Bank ondervroeg 2.130 cliënten naar hun kennis over duurzaam beleggen. Terwijl gemiddeld iets minder van de helft aangaf te weten wat duurzaam beleggen exact inhoudt, lag het percentage in België op bijna 70 procent. Slechts 8 procent van de Belgische cliënten heeft nog niet van duurzaam beleggen gehoord, terwijl dat percentage internationaal op gemiddeld 23 procent uitkomt.

We verwachten dat het belang van duurzame trackers zal toenemen.
Vincent Delfosse
Deutsche Bank

De kennis over duurzaam beleggen uit zich in de keuze van de producten. Beleggers in België kennen een breder spectrum aan duurzame beleggingsproducten dan in het buitenland. Zeven Belgen op de tien verkiezen fondsen als ze duurzaam willen beleggen. Individuele aandelen (42 procent) en trackers (37 procent) volgen op de tweede en derde plaats.

De essentie

  • Duurzaam beleggen is goed ingeburgerd in ons land, blijkt uit onderzoek van Deutsche Bank.
  • De coronacrisis heeft de aandacht voor duurzaamheid doen toenemen.
  • Fondsen zijn de populairste instrumenten om duurzaam te beleggen.

Volgens Deutsche Bank staan trackers voor een inhaalbeweging. ‘Het aantal duurzame trackers dat in ons land beschikbaar is, is vandaag beperkt tot enkele grote indexen waarop een duurzame filter wordt toegepast. Maar we zien steeds meer duurzame impactindexen. Het belang van trackers zal toenemen’, zegt Vincent Delfosse van Deutsche Bank.

Dat Belgen een betere kennis hebben van duurzaam beleggen, heeft te maken met de leidende rol die ons land opneemt. Al in 1991 zette de non-profitorganisatie Ethibel ethisch beleggen op de kaart. Twee jaar geleden lanceerde de bankenfederatie Febelfin het label Towards Sustainability. Vandaag dragen 578 financiële producten, vooral beleggingsfondsen, in ons land dat duurzame label.

Podcast | Is duurzaam beleggen de toekomst?

Maakt duurzaam beleggen echt zijn beloften waar of is het uitkijken voor valkuilen? Journalist Ellen Vermorgen zoekt het uit, samen met De Belegger-analyst Simon Renty, in deze aflevering van de podcast 'De Beurs Van Tegenwoordig'.

Jongeren en vrouwen

Uit het onderzoek van Deutsche Bank blijkt ook dat zeven beleggers op de tien de impact van hun beleggingen op mens en maatschappij belangrijk vinden. De coronacrisis heeft dat bewustzijn verscherpt, vooral bij jongeren. Opvallend is ook dat vrouwen meer belang hechten aan duurzaamheid dan mannen.

Duurzaamheid wordt vooral geassocieerd met milieu. Voor 55 procent van de ondervraagden ligt daar de prioriteit. Deugdelijk bestuur (24 procent) volgt op de tweede plaats, gevolgd door het sociale luik. ‘Al zijn er regionale verschillen. In Europa ligt de nadruk meer op het milieu, in Azië op deugdelijk bestuur en in de Verenigde Staten is er meer aandacht voor het sociale. Raciale ongelijkheid krijgt daar heel wat aandacht’, zegt Jean-Michel Segers van Deutsche Bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud