netto

Belgische aandelenfondsen kloppen Bel20 in 2020

©Tim Dirven

Het gemiddelde Belgische aandelenfonds heeft in het coronajaar 2020 een verlies van 5,6 procent geleden. Dat is beter dan het verlies van de Bel20-index, die inclusief dividenden 7,2 procent verloor. Van de twaalf fondsen deden tien beter dan de Bel20.

De fondsen doen het niet elk jaar zo goed. In 2019 klopten maar vier van de elf beheerders de Bel20, in 2017 deed geen enkel fonds beter dan de Brusselse beursgraadmeter. Toch overtroeft de meerderheid van de fondsen de Bel20 op de lange termijn. Over een periode van vijf jaar doet 67 procent het beter, over twintig jaar 89 procent.

83%
Van de twaalf Belgische aandelenfondsen deden er vorig jaar tien, of 83 procent, beter dan de Bel20. Bij de internationale aandelenfondsen deed maar 40 procent beter dan de MSCI World.

De hoge percentages zijn opmerkelijk. Al jaren is te horen dat beleggers beter af zijn met goedkopere indexfondsen, de zogenaamde trackers, omdat een meerderheid van de actieve fondsen de index niet klopt.

Dat blijkt inderdaad zo te zijn in grotere categorieën zoals Europese en internationale aandelen. In 2020 deed de helft van de fondsen die in aandelen uit de eurozone beleggen beter dan de Euro Stoxx50. 40 procent van de fondsen die in wereldwijde aandelen beleggen, klopte de MSCI World. Over een periode van vijf jaar dalen die percentages naar respectievelijk 33 en 23 procent.

Indexknuffelaars

Een reden waarom een grote groep actieve beheerders het niet beter doet dan de tracker heeft te maken met de ‘closet indexers’. Die actief beheerde beleggingsfondsen leunen in de praktijk heel nauw aan bij de index. ‘Die dure indexbeleggers verstoren het beeld over de toegevoegde waarde van actief beheer’, zegt Lodewijk van der Kroft, de managing director van de Franse fondsenboetiek Comgest.

Dat er onder de Belgische aandelenfondsen geen indexknuffelaars te bespeuren vallen, heeft te maken met de geconcentreerde samenstelling van de Bel20. Eind december stonden de grootste negen indexleden voor 76 procent van de Bel20, waarvan drie aandelen (AB InBev, ING en KBC) elk een gewicht van ruim 10 procent hadden. Fondsbeheerders mogen niet meer dan 10 procent in één aandeel beleggen en zijn zo verplicht om van de Bel20 af te wijken. Voorts bevat de Brusselse beurs veel kleine aandelen, die nauwelijks door analisten worden opgevolgd en kansen bieden voor actieve beheerders.

Econopolis Belgian Champions

Econopolis Belgian Champions haalde het hoogste rendement. Als enige fonds kon het een positieve return (2,9 procent) voorleggen. AXA B Equity Belgium beperkte het verlies tot -0,5 procent. ‘Vorig jaar deden vooral defensieve kwaliteitsaandelen zoals Sofina, Lotus Bakeries, WDP, UCB of Elia het goed. Tegelijk was het fonds minder blootgesteld aan meer cyclische en financiële aandelen’, zegt fondsbeheerder Jérôme Antonini.

Ook Argenta Belgische aandelen deed het met een negatieve return van 1,7 procent op relatieve basis goed. ‘We hebben een voorkeur voor kwaliteit. En we konden zwaar afgestrafte aandelen vermijden, zoals Kinepolis of de traditionele banken’, zegt beheerder Vincent Coppée.

Aan de andere kant van het spectrum staat Ducal Equity Belgium. Het fonds, beheerd door Anphiko Asset Management, boekte in 2020 een verlies van 19,5 procent. Ook DPAM stond aan de kant van de verliezers. Het fonds moest vorig jaar 7,5 procent prijsgeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud