Advertentie
Advertentie

Bitcoin crasht op dag die feest had moeten worden

©EPA

De virtuele munt bitcoin ging dinsdag in enkele minuten 17 procent lager. Vooral grote speculanten zouden hun munten in de verkoop gegooid hebben.

De bitcoin beleefde dinsdag een flashcrash. De grootste digitale munt van de wereld donderde in een half uur tijd van ongeveer 50.000 dollar naar net iets boven 43.000 dollar, waarmee het dagverlies op 17 procent uitkwam. Kort daarna vond een herstel plaats, maar rond 18.45 uur noteerde de munt op dagbasis nog altijd ruim 9 procent lager op 47.123 dollar.

Flash-crash in bitcoin

Dat gebeurde op een dag die een feestje had moeten zijn voor de munt. El Salvador heeft als eerste land de bitcoin dinsdag officieel erkend als wettelijk betaalmiddel. De inwoners die in het beleid van de regering meegingen, voelen daardoor nu al de harde realiteit van de munt. Hun vermogen in bitcoin ging in een paar minuten bijna een vijfde lager.

Vooral grote partijen zouden verkocht hebben. Ze zouden met geleend geld gespeculeerd hebben op een stijging van de bitcoin naar aanleiding van het nieuws in El Salvador.
Thomas Spaas
Bitcoinadvocaat

Met de plotse crash lijkt Mark Cudmore, macrostrateeg van Bloomberg, gelijk te krijgen. Hij had voorspeld dat het nieuws van El Salvador weleens een event van 'buy the news and sell the fact' kon worden. Die beurswijsheid zegt dat koersen in de aanloop naar goed nieuws stijgen, om vervolgens de trend te keren zodra het nieuws er daadwerkelijk is.

Grote partijen dumpen

De crash gebeurde nadat gebruikers op het socialemediaplatform Twitter en het forum Reddit hadden opgeroepen El Salvador te steunen door dinsdag 30 dollar om te zetten in bitcoin. Daarmee lijkt een gecoördineerde actie om de prijs van de bitcoin op te pompen mislukt.

Volgens Thomas Spaas, een advocaat die bitcoininvesteerders fiscaal bijstaat, is dat waarschijnlijk niet de oorzaak van de crash. 'Naar wat ik hoor, zouden vooral grote partijen verkocht hebben. Ze zouden met geleend geld hebben gespeculeerd op een stijging van de bitcoin dinsdag naar aanleiding van het nieuws van El Salvador. Maar naarmate de dag verstreek, bleek dat de koers maar weinig te stuwen, waardoor ze waarschijnlijk de handdoek in de ring hebben gegooid.'

Geleend geld

Volgens de cryptonieuwssite The Block Crypto zou rond het moment van de crash in een uur tijd voor meer dan 2,65 miljard dollar aan bitcoins zijn geliquideerd. Op de cryptobeurs Bybt, die volgens Spaas vooral lijkt te focussen op grote beleggers, zouden de financieringskosten de afgelopen weken zijn gestegen. 'Dat wijst erop dat handelaren met geleend geld speculeerden op een stijging van de munt', zegt de nieuwssite.

Ook andere cryptomunten deelden in de klappen. De tweede grootste digitale munt, de ethereum, donderde 12 procent lager naar 3.482 dollar. De dogecoin leverde 16 procent in, de ripple zakte bijna 18 procent, de polkadot verloor 15,8 procent en de cardano leverde 13 procent in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud