De onzin van beleggersacroniemen

BRIC-fondsen beleggen in Brazilië, Rusland, India en China, volgens Goldman Sachs de meest belovende economieën van de toekomst. ©Bloomberg

Nergens wordt het cynisme van de beurzen zo goed geïllustreerd als vandaag in de BRIC-fondsen. Terwijl de coronacrisis uit de hand loopt in India en Brazilië houden de beurzen er relatief goed stand. Omgekeerd tekent het economisch herstel zich nauwelijks af op de Chinese beurzen.

BRIC is het acroniem voor Brazilië, Rusland, India en China. Het werd in 2001 in het leven geroepen door Jim O’Neill, toenmalig hoofdeconoom van Goldman Sachs. Het achterliggende idee was dat een beleggersverhaal schuilt achter de vier landen. Door hun snelle groei worden ze geacht de komende decennia uit te groeien tot economische grootmachten en zo een plaatsje te verwerven in de G7, de belangrijkste industrielanden. Bij beleggers klinkt zo'n verhaal als muziek in de oren.

Vandaag zijn nog slechts 4 BRIC-fondsen geregistreerd op de Belgische markt.

Helaas is er helemaal geen lineair verband tussen de economische groei van een land en zijn beursprestaties. Bovendien is de gemeenschappelijke noemer van de BRIC-landen veel kleiner dan gedacht. Het resultaat is dat de BRIC-fondsen het de voorbije tien jaar zelfs slechter deden dan het gemiddelde groeimarktenfonds. Het gemiddelde BRIC-fonds haalde sinds 2011 een gemiddeld rendement in euro van 4,3 procent per jaar, tegenover 4,8 procent voor de groeimarktfondsen.

De essentie

  • BRIC is het acroniem voor Brazilië, Rusland, India en China.
  • De vier landen worden geacht uit te groeien tot economische grootmachten.
  • Economische groei is echter geen garantie voor beurssucces.
  • Het aantal BRIC-fondsen is de voorbije jaren fors gedaald.

Dat het BRIC-acroniem meer een marketingfenomeen is dan een fundamenteel onderbouwd beleggersthema werd al langer gespot. Het was de grondlegger Goldman Sachs zelf die in 2015 de stekker uit zijn BRIC-fonds trok. Het fonds werd opgeslorpt in het breder groeimarktenfonds van Goldman Sachs. Tussen de piek in 2010 en de overname in 2015 had het fonds 88 procent van zijn activa verloren. Ook andere fondsen volgden. Het aantal BRIC-fondsen is de voorbije tien jaar drastisch gedaald.

Vandaag zijn nog slechts vier BRIC-fondsen geregistreerd op de Belgische markt. De meeste van die fondsen zijn bovendien verveld tot veredelde Aziëfondsen. China en India nemen samen vaak meer dan 70 procent van het fonds voor hun rekening. Een uitzondering is het fonds van HSBC dat slechts voor de helft in Azië aanwezig is.

Toch kunnen de BRIC-fondsen niet allemaal over één kam geschoren worden. Het BRIC-fonds van Schroders legde de voorbije vijf jaar een gemiddeld rendement in euro van 14,5 procent per jaar voor. Hiermee doet het fonds niet alleen beter dan de BRIC-index, het fonds klopt ook de bredere groeimarktenindex die over dezelfde periode 11,2 procent per jaar winst boekte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud