‘Europese beurzen zouden goed moeten presteren’

Jean-Charles Mériaux, de CIO van DNCA, geniet in Frankrijk veel aanzien. ©RV DOC

Dankzij meer cyclische aandelen, de comfortabele risicopremies en de voorsprong in duurzaam beheer zouden de Europese aandelenmarkten het dit jaar goed moeten doen. Dat denkt Jean-Charles Mériaux, het hoofd investeringen van DNCA.

Bij het begin van elk jaar nodigt de middelgrote Franse vermogensbeheerder DNCA zijn klanten uit voor een jaarvergadering die een terugblik over het voorbije jaar combineert met een vooruitblik op het nieuwe jaar. Wegens corona vond die vergadering dit jaar virtueel plaats.

Dat 2020 een woelig jaar voor de aandelenmarkten was, hoeft geen betoog. Op de crash van februari/maart volgde een stevig herstel, gevoed door een ondersteunend beleid van overheden en centrale banken. Voor een spectaculaire prestatie tekende de technologiesector, die profiteerde van een sterke vraag naar zijn producten en diensten, en van de grote beschikbaarheid van investeringsgeld.

Tech was de motor van de beurzenprestatie, in het bijzonder de GAFTA-waarden (GAFA plus de T van Tesla), zegt Jean-Charles Mériaux, die in Frankrijk veel aanzien geniet. Het is echter onzeker of dat zo blijft. De waarderingen zijn heel hoog opgelopen en het reglementair kader waarin de techreuzen opereren, kan wel eens veranderen.

Ik weet niet of 2021 een Olympisch jaar wordt, maar het wordt wel een vrij sportief jaar.
Jean-Charles Mériaux
CIO DNCA Investments

Sinds op 9 november het eerste positieve vaccinnieuws bekend raakte, is de marktendynamiek vrij spectaculair veranderd. De ontwikkeling van meerdere efficiënte coronavaccins voedt de hoop op een breed economisch herstel. ‘Dat geeft vertrouwen voor de tweede jaarhelft, met meer groei en een rotatie naar cyclische sectoren. Maar het blijft oppassen voor zeepbellen’, waarschuwt Mériaux. ‘Ik weet niet of 2021 een Olympisch jaar wordt, maar het wordt wel een vrij sportief jaar.’

Cyclische waarden

De chief investment officer is om drie redenen positief over de Europese markten. Ten eerste zijn cyclische waarden en ‘value’ meer uitgesproken aanwezig in Europa. Het oude continent loopt qua beursprestaties al jaren achter op de Verenigde Staten en kan daardoor een inhaalbeweging maken.

Ten tweede zijn de waarderingen van de Europese markten - mede door de lage rente - nog altijd interessant, aldus Mériaux. ‘De risicopremies zijn in Europa veel comfortabeler. De markten kunnen zelfs een lichte rentespanning verdragen.’ Tot slot kan Europa's voorsprong in duurzaam beleggen in zijn voordeel spelen.

Over de beurzen in het algemeen is Mériaux voor dit jaar neutraal. ‘Het zal er eerder op aankomen alfa (extra rendement in vergelijking met de markt, red.) na te streven dan bèta (een compensatie voor de blootstelling aan risicofactoren, red.).’ Over obligaties is hij globaal negatief vanwege de lage rente, maar in het ‘high yield’-segment kunnen zaakjes worden gedaan. Hij denkt ook dat investeren in goud nog gunstig kan zijn. In de bitcoin gelooft hij niet: ‘De bitcoin is voor mij eerder fictie. Ik ben niet overtuigd van de transparantie. Er is meer reglementering rond digitale munten nodig.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud