Fed wijst op trager economisch herstel in VS

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©REUTERS

De Amerikaanse centrale bank (Fed) beloofde woensdag haar soepele monetair beleid nog geruime tijd voort te zetten. Toch beleefde Wall Street zijn slechtste dag sinds oktober.

Zoals verwacht heeft de Fed woensdag geen nieuwe maatregelen aangekondigd om de economie te ondersteunen. De elf stemgerechtigde bestuurders beslisten unaniem het nulrentebeleid en de obligatieaankopen voort te zetten.

Maar in de toelichting van het rentebesluit heeft de Fed zijn communicatie over de economische conjunctuur aangepast. 'Het tempo van het herstel van de economische activiteit en de van werkgelegenheid is de jongste maanden gematigd. De zwakte is geconcentreerd in de sectoren die het meest worden getroffen door de pandemie.'

Het ministerie van Handel meldde een paar weken geleden dat de kleinhandelsomzet in december voor de derde maand op rij is gedaald. De werkgelegenheid verminderde in december voor het eerst sinds april.

Onzekere vooruitzichten

Fed-voorzitter Jerome Powell waarschuwde op een persconferentie voor overdreven optimisme over het economisch herstel. 'De economie is nog ver verwijderd van onze doelstellingen van maximale werkgelegenheid en 2 procent inflatie. Er zijn 9 miljoen jobs minder dan voor de start van de pandemie. In de horeca zijn in december bijna een half miljoen banen verdwenen. De vooruitzichten zijn erg onzeker.'

Het is voorbarig om over een vermindering van de obligatieaankopen te spreken.
Jerome Powell
Voorzitter Amerikaanse centrale bank

Daarom belooft de Fed het erg soepel monetair beleid nog geruime tijd voort te zetten. De centrale bank blijft elke maand voor minstens 80 miljard dollar aan staatsobligaties en voor 40 miljard dollar aan herverpakte hypotheken kopen. Powell: 'Het is voorbarig om over een vermindering van de obligatieaankopen te praten.' Sommige bestuurders zeiden de jongste weken dat ze eind dit jaar de obligatieaankopen willen verminderen.

Financiële markten

Powell kreeg verscheidene vragen over de hoge beurskoersen en over de impact van het monetair beleid op de markten. 'Niet het monetair beleid was de jongste maanden de belangrijkste oorzaak van de stijgende markten', antwoordde hij. 'Dat waren de verwachtingen over de vaccinering en het begrotingsbeleid.' De vaccins tegen het coronavirus blijken beter te werken dan verwacht en het Congres keurde eind december een stimuluspakket van 900 miljard dollar goed.

Over de adembenemende stijging van het aandeel GameStop wilde Powell geen commentaar geven. Het aandeel van deze retailer van videospelletjes steeg sinds begin dit jaar van minder dan 20 dollar naar bijna 350 dollar.

Woensdag waren veel beleggers plots een stuk somberder. De Amerikaanse aandelenmarkten die in de uren voor het rentebesluit al sterk waren gedaald, brokkelden daarna verder af. De S&P500-index sloot 2,6 procent lager. Dat is het grootste verlies sinds 28 oktober. De obligatie- en valutamarkten reageerden kalm op het rentebesluit en de persconferentie van Powell.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud