Advertentie

Grootste Nederlandse pensioenfonds stapt uit fossiele brandstoffen

Oliewinning voor de Noorse kust ©DN

ABP, het fonds dat de pensioenen van ambtenaren en leerkrachten in Nederland beheert, gaat niet langer investeren in producenten van fossiele brandstoffen.

De aanleiding tot de strategische beslissing zijn recente rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties en het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Uit die rapporten blijkt dat 'mensen wereldwijd nu al de fysieke gevolgen van klimaatverandering ondervinden en dat zonder steviger ingrijpen de opwarming van de aarde op een onacceptabel niveau uitkomt’. Om het tij te keren moet de CO2-uitstoot ‘snel en ingrijpend omlaag’, staat in een persbericht.

Volgens ABP is er ‘veel steun’ voor de beslissing. Veel mensen die via het fonds pensioenrechten opbouwen en veel werkgevers waren er al langer voorstander van te stoppen met beleggen in fossiele brandstoffen.

De uitstap uit olie- en gasmaatschappijen en mijnbouwers die steenkool delven, gebeurt geleidelijk. ABP verwacht dat het merendeel van zijn beleggingen in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zal zijn.

15 miljard
Met de uitstap is een vermogen gemoeid van ruim 15 miljard euro, wat overeenstemt met bijna 3 procent van het belegd vermogen van ABP.

Daarmee is een vermogen gemoeid van ruim 15 miljard euro, wat overeenstemt met bijna 3 procent van het totale belegd vermogen. ABP heeft volgens de jongste cijfers 528 miljard euro onder beheer. Het is daarmee een van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Van producenten naar verbruikers

Je terugtrekken uit een sector is een ding, voldoende rendement realiseren iets anders. Maar ABP verwacht dat de terugtrekking uit producenten van fossiele brandstoffen geen negatief effect zal hebben op het langetermijnrendement en dus ook niet op de pensioenen die het fonds moet uitkeren.

Een bijkomende reden voor de uitstap is dat ABP als aandeelhouder onvoldoende mogelijkheid ziet om invloed uit te oefenen op olie-, gas- en steenkoolspelers zodat ze overstappen naar duurzame energie. Sommige oliebedrijven investeren ook al in windenergie, maar de winning van aardolie (en gas) en verkoop van olieproducten blijft toch hun corebusiness.

ABP denkt wel impact te kunnen hebben op ‘fossiele grootverbruikers’ zoals elektriciteitsbedrijven, autobouwers en luchtvaartbedrijven. Het fonds gaat voor die beleggingen zijn criteria aanscherpen en de bedrijven in kwestie nog meer stimuleren om duurzamer te worden.

KBC draait kredietkraan dicht voor olie en gas

De bank en verzekeraar gaat vanaf 1 november niet langer kredieten verstrekken aan nieuwe olie- en gasvelden. KBC heeft al sinds 2016 een apart beleid voor kredietverstrekking aan energiebedrijven en scherpte dat de voorbije jaren meermaals aan. De bank legde zichzelf al beperkingen op voor de financiering van fossiele brandstoffen maar gaat nu dus al een streepje verder.

Tegelijk zegt KBC dat het zich ook engageert om het aandeel van hernieuwbare enerigebronnen in zijn totale energiekredietportefeuille ten 2030 op te trekken tot 65 procent. Eind juni stond de teller nog op 60 procent, zegt de groep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud