'Nieuwe eurocrisis en bankencrisis in 2020'

Felix Zulauf spreekt het FIF-event toe. ©Marco Mertens

Een cosmetische deal tussen de VS en China kan de beurzen een goed jaareinde bezorgen, maar volgend jaar dreigen een euro- en een bankencrisis in Europa. Daarvoor waarschuwt marktanalist Felix Zulauf.

Zulauf was dinsdag gastspreker op het tweede Fund Insiders Forum van De Tijd en L’Echo, dat plaatsvond in het Hôtel de la Poste op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel.

Zulauf staat niet alleen aan de wieg van Zulauf Asset Management, een vermogensbeheerder die hij nog steeds leidt, maar hij is ook bekend om zijn scherpe marktanalyses. Hij is consultant bij diverse grote investeerders en publiceert regelmatig eigen inzichten rond macro-economische kwesties. Hij staat er ook om bekend geen blad voor de mond te nemen en heeft als Zwitser een vrij sceptische visie op de Europese Unie en de euro.

Het beeld dat Zulauf van de wereldeconomie schetst, is behoorlijk somber. De integratie van China in de wereldeconomie heeft de voorbije 30 jaar tot een explosie van de wereldhandel geleid. Er waren echter ook periodes waarin de globalisering afnam en met de huidige golf van protectionisme staan we weer voor zo’n correctie. Een periode die tien tot vijftien jaar kan duren en die veel bedrijven die de voorbije decennia een sterke groei kenden, parten zal spelen.

Verliezers

Een belangrijke oorzaak van het toenemende protectionisme is dat de globalisering niet alleen winnaars heeft gemaakt maar ook verliezers. In de groeimarkten - vooral in Azië en in het bijzonder in China - is de middenklasse er sterk op vooruitgegaan. In rijke landen - in Europa en Noord-Amerika - heeft de middenklasse daarentegen relatief gezien heel wat verloren.

Dat ongenoegen heeft de traditionele politieke partijen verzwakt en vormt een voedingsbodem voor het populisme. ‘De revolutie tegen het establishment zal nog erger worden’, voorspelt Zulauf. ‘Het verzet zal aanhouden tot de mensen tevreden zijn.’

De Chinezen zijn veel slimmer dan wij. Ze hebben een langetermijnvisie.
Felix Zulauf
CEO Zulauf Asset Management

China heeft ook enkele voordelen die het Westen moet missen. ‘De Chinezen zijn veel slimmer dan wij. Ze hebben een langetermijnvisie, iets wat bij ons niemand heeft. En ze werken zeer hard omdat ze het willen maken.’ De sterke groei van China, zowel economisch als politiek, heeft de Verenigde Staten van hun sokkel gehaald en is een bijkomende oorzaak van protectionisme.

Zulauf verwacht dat die trend de komende tien jaar aanhoudt en dat de VS en China voortdurend met elkaar in de clinch zullen liggen. ‘Het tijdperk van goede verstandhouding is voorbij.’ Hij sluit niet uit dat er oorlog komt, een strijd die wellicht in de Zuid-Chinese Zee zal worden uitgevochten.

Snoepjes

In het Westen ziet Zulauf de komende jaren het populisme domineren. ‘Nagenoeg alle politici zijn populisten. Ze geven hun kiezers snoepjes en noemen dat sociale zekerheid.’ Een populistisch economisch beleid impliceert echter isolationisme, protectionisme, stimulusbeleid, devaluatie en oplopende schulden. De langetermijneffecten zijn funest, waarschuwt de Zwitser: verlies van welvaart, inflatie en financiële disruptie.

Het beleid van de centrale banken vindt ook geen genade in zijn ogen. ‘Politici delen geld uit om stemmen te ronselen. Ze zouden stemmen moeten winnen met goede ideeën.’

Locomotief

Hoe ziet het economisch plaatje voor de nabije toekomst eruit? De Amerikaanse economie ziet Zulauf in de lente van volgend jaar de bodem bereiken, om vervolgens weer op te veren. ‘Trump zal opgelucht zijn als de economie weer aantrekt. Dan heeft hij een goede kans om opnieuw te worden verkozen.’

Nagenoeg alle politici zijn populisten. Ze geven hun kiezers snoepjes en noemen dat sociale zekerheid.
Felix Zulauf
CEO Zulauf Asset Management

Voor China ziet het er helemaal anders uit. De Chinese economie zit na jaren van sterke groei in een consolidatiefase en die zal vijf tot acht jaar duren. ‘Vergeet het scenario maar dat China snel terugkomt als locomotief van de wereldeconomie’, waarschuwt Zulauf. Dat heeft ook gevolgen voor Europa, dat de voorbije decennia sterk afhankelijk was van de Chinese groei.

Zulauf is ook niet gerust in de toestand in Europa. Hij vindt de euro sowieso ‘een slechte constructie die tot heel wat onevenwichten leidt’. Onevenwichten die dan op een of andere manier moeten worden rechtgetrokken. Hij verwacht dat volgend jaar een nieuwe crisis uitbreekt in de Europese Unie: een eurocrisis en wellicht ook een bankencrisis.

2,5 procent per jaar

Wat mogen beleggers in die omstandigheden verwachten? Niet bijster veel volgens Zulauf. De rendementen van obligaties blijven laag, omdat zij het hele monetaire systeem ondersteunen.

In 2011 was de verwachting dat de wereldwijde aandelenmarkten de komende tien jaar gemiddeld 8 procent per jaar zouden opbrengen. Anno 2019 is de verwachting sterk getemperd tot een rendement van amper 2,5 procent per jaar. ‘Wellicht zul je dividenden verdienen. Dat is magertjes, maar obligaties brengen nog minder op’, klinkt het. ‘Je zult een goede stockpicker of market timer moeten zijn om meer te halen dan die 2,5 procent. Of je kunt een fonds kopen dat daarin slaagt.’

Goud

Ook goud verdient in de ogen van Zulauf een plaatsje in een doorsneeportefeuille. Vanaf volgend jaar verwacht hij een volgende stierenfase voor de goudprijs.

Op korte termijn kunnen de beurzen wel goed presteren, denkt de Zwitser. Hij verwacht dat de VS en China binnenkort een handelsakkoord bereiken. Een ‘cosmetische deal’ weliswaar, maar wel een die de aandelenmarkten een goed jaareinde kan bezorgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud