Advertentie
netto

Tak23-fondsen doen intrede in langetermijnsparen

©Photo News

Meer dan 1,8 miljoen Belgen doen aan langetermijnsparen. De overgrote meerderheid doet dit nog via de veilige spaarverzekeringen van tak21, maar tak23-fondsen zitten in de lift.

Langetermijnsparen is een fiscaalvriendelijke manier om kapitaal op te bouwen voor uw pensioen. Afhankelijk van het inkomen kan jaarlijks tot 2.350 euro (in 2021) gespaard worden, waarop een belastingvermindering van 30 procent van toepassing is. Het gaat dus niet om het individuele pensioensparen waarbij een storting tot 1.270 euro (in 2021) een belastingvermindering van 25 procent oplevert.

Afhankelijk van het inkomen kan in 2021 jaarlijks tot 2.350 euro gespaard worden, waarop een belastingvermindering van 30 procent van toepassing is.

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het langetermijnsparen. Het moet gaan om een contract van minstens 10 jaar en u kunt het kapitaal in principe niet vroeger opvragen dan op 60-jarige leeftijd. Op dat moment wordt een taks van 10 procent afgehouden.

Een ander belangrijk element is dat het fiscaal voordeel in dezelfde korf zit als het fiscaal voordeel van een woonlening. Dit verklaart waarom vooral ouderen, die hun woonlening al hebben afgelost, intekenen op dit product. Al vervalt dat onderscheid steeds meer nu nieuwe woonleningen geen recht meer geven op een fiscaal voordeel. Het langetermijnsparen wordt trouwens ook soms gebruikt door jongeren die daarmee hun schuldsaldoverzekering financieren voor een latere woonlening.

Lage rentes

Het fiscaal voordeel mag echter niet de enige reden zijn om aan langetermijnsparen te doen. Door de lage marktrentes levert langetermijnsparen vandaag relatief weinig rendement op. Meer dan 95 procent van het spaargeld in langetermijnsparen zit in veilige tak21-producten. Rekening houdend met een verzekeringstaks van 2 procent en instapkosten is tak21 vandaag niet de meest rendabele langetermijnbelegging.

Door de lage marktrentes schuiven verzekeraars meer en meer op in de richting van tak23-fondsen.

Om die reden schuiven verzekeraars meer en meer op in de richting van tak23-fondsen. AG Insurance spreekt van een groeiend succes. Ook buitenlandse spelers hebben het potentieel van tak23 in het langetermijnsparen ontdekt. Zo lanceerde het Franse Stratégie Euro Prestige (SEP) vorige week een tak23-product op de Belgische markt waarbij gekozen kan worden uit fondsen van verschillende fondsenhuizen (onder meer Rothschild, Capfi Delen Asset Management, DPAM). SEP profileert zich als een lagekostenspeler door geen instapkosten aan te rekenen en de beheerskosten te beperken tot 0,28 procent. De groep biedt het product in ons land aan via onafhankelijke makelaars.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud