Advertentie

Vermogensbeheerder DNCA: ‘Nog veel te vroeg om winst te nemen op Ozempic-maker’

Verpakkingen van het obesitasmiddel Ozempic van Novo Nordisk. ‘Obesitas is een gigantische markt waarvan de omvang moeilijk in te schatten is’, zegt DNCA-fondsbeheerder Carl Auffret. ©REUTERS

Mee dankzij de verwachte renteverlagingen mikt de Franse vermogensbeheerder DNCA op een zachte landing van de economie in 2024. Hij rekent op het herstel van kleinere bedrijven op de beurs, denkt dat het potentieel van Novo Nordisk nog lang niet is uitgeput en is gecharmeerd door D’Ieteren.

Op macro-economisch vlak ziet 2024 er beter uit dan 2023, zei fondsbeheerder Pascal Gilbert op de jaarvergadering van DNCA in Parijs. ‘We schatten de kans op een zachte landing op 80 procent dankzij de lagere inflatie, de renteverlagingen die de centrale banken zullen doorvoeren, en de aanhoudend soepele overheidsbegrotingen’, vatte hij samen.

Daar komt bij dat de privéconsumptie niet slecht draait en de koopkracht zal verbeteren dankzij de afgenomen inflatie, terwijl de bedrijven blijven investeren, ook in de klimaattransitie.

Advertentie

Komt er een zachte landing - een afkoeling van de inflatie zonder recessie - dan zal het herstel wel moeizaam en met hindernissen verlopen, waarschuwde de DNCA-man. Hij noemde vier groeiremmende factoren: het gebrek aan arbeidskrachten, de vertraging in de bouw en de moeilijkheden in de vastgoedsector, de voorzichtige kredietverlening door de banken, en het feit dat de financiële markten de mogelijke renteverlagingen al hebben ingecalculeerd.

Maar een uitbreiding van de gewapende conflicten in de wereld kan de groei ook breken. Hetzelfde geldt voor de politieke situatie in de VS (met een versterkt protectionisme mocht Donald Trump opnieuw verkozen worden als president), sociale onrust en klimaatrisico’s, en ontsporende overheidsfinanciën.

Magnificent Seven

Wat betekent dat voor de belegger, na een jaar dat gedomineerd werd door de Magnificent Seven? Apple, Google-moeder Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta Platforms, Tesla en Nvidia trokken de hele markt mee. ‘De vraag is vooral of die groep groter of kleiner wordt’, zei adjunct-hoofdstrateeg François Collet. Hij hoopt van harte op het eerste. ‘In de VS kunnen heel wat bedrijven profiteren van de technologische groei. Denk aan halfgeleiders, software of clouddiensten.’

De vraag in 2024 is vooral of de groep van de Magnificent Seven groter of kleiner wordt.

François Collet
Adjunct-hoofdstrateeg DNCA

Zijn aandelenstrategie voor 2024 zet op drie sectoren in: gezondheid, telecom en luchtvaart & defensie. Sectoren die het moeilijker krijgen, zijn volgens hem de autosector - wegens de toenemende Chinese concurrentie - en de luxesector.

Qua waarderingen zit het zeker in Europa nog snor met een gemiddelde koers-winstverhouding van 13, tegenover 20 voor Amerikaanse aandelen en 12 in de groeilanden. Bij de Europese aandelen hebben Collet en zijn ploeg een boontje voor small- en midcaps, kleinere en middelgrote bedrijven die vorig jaar sterk achterbleven. Zij zouden zowel van een nieuwe golf van fusies en overnames kunnen profiteren als van de lagere beleidsrente.

Advertentie

Innovatie

Aandelenspecialist Carl Auffret stipte het belang van innovatie aan. ‘Macro-economie en rente verklaren niet alles.' Als aandelen sterk presteren, komt dat vaak ook door de bedrijfsverhalen, en daarbij is innovatie belangrijk. Die ziet hij niet alleen in technologie, waar Amerikaanse bedrijven de plak zwaaien, maar ook in gezondheid. Daar is Novo Nordisk een uitblinker.

Macro-economie en rente verklaren niet alles.

Carl Auffret
Fondsbeheerder DNCA

Het Deense farmabedrijf is niet alleen een van de marktleiders in diabetesproducten als Ozempic. Met Wegovy - een Ozempic-variant - is het ook een van de toonaangevende spelers in de behandeling van obesitas. ‘Dat is een gigantische markt waarvan de omvang moeilijk in te schatten is’, aldus Auffret. Hoewel het aandeel Novo Nordisk vorig jaar met meer dan 50 procent steeg, vindt hij het ‘nog veel te vroeg om winst te nemen’. Hij blijft dus zitten.

Een andere sector waar innovatie een sleutelrol speelt, is volgens hem elektrische uitrusting. Het Franse Schneider Electric , een specialist in elektrische apparaten, is een voortrekker in energiebeheer, maar Auffret ziet ook veel potentieel in de Noorse fabrikant van hoogspanningskabels NKT, de nummer drie in de wereld.

Door de snelle elektrificatie van het wagenpark is er meer behoefte aan stroom en dus aan hoogspanningslijnen en onderzeese connecties. Daarbij komt dat de netwerken in de westerse wereld in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden aangelegd en dat zich een grote vervangingsoperatie van een tiental jaar opdringt. ‘Het aanbod van hoogspanningskabel is echter beperkt, wat de prijzen zal opdrijven en de marges zal doen aanzwellen.’

D'Ieteren, een bedrijf als geen ander

Damien Lanternier gaf inzage in het aandelenfonds DNCA Opportunités Zone Euro dat hij beheert. Daar blijkt D’Ieteren Group de grootste positie te zijn. Een Belgisch bedrijf ‘dat op geen ander gelijkt’, nieuwe groeikansen heeft, weinig balansrisico’s kent en aan een herontdekking door beleggers toe is, vindt DNCA.

De Brusselse holding verdeelt de auto's van de Volkswagen-groep, onderdelen voor vrachtwagens, en onderdelen voor industriële en landbouwmachines. Ook maken Carglass-moeder Belron en de schriftjesmaker Moleskine deel uit van de portefeuille.

Andere namen in de portefeuille zijn de autobouwer Stellantis , de Franse energiegroep TotalEnergies , de Nederlandse chipapparatuurmaker BESI en de Duitse fabrikant van vliegtuigmotoren MTU .

Voor obligaties is DNCA voorstander van een voorzichtige aanpak en een flexibele positionering, waarin converteerbare obligaties zeker hun plaats hebben. Zulke obligaties kunnen onder bepaalde voorwaarden omgezet worden in aandelen. Fabien Georges, een van de beheerders van het succesvolle obligatiefonds Alpha Bonds (vorig jaar +4,77%), wees op de sterk gewijzigde toestand op de obligatiemarkten. Zo lijkt het traditionele verband tussen de aandelen- en de obligatiemarkten (als de eerste klimmen, zakken de tweede, en omgekeerd) sinds een tweetal jaar niet langer geldig.

DNCA

Franse vermogensbeheerder, opgericht in 2000, onderdeel van Franse groep Natixis.

Beheerd vermogen: 31,2 miljard euro (eind 2023).

Sterke nadruk op patrimoniaal beheer. Patrimoniale fondsen beleggen in verschillende activaklassen.

Advertentie

Eigen distributienetwerk in Frankrijk, Italië en België & Luxemburg.

Vooral bekend om gemengd fonds Eurose (nettorendement 8,6% in 2023).

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Formateur Bart De Wever vindt het tijd om het landingsgestel uit te klappen.
Federale onderhandelingen: de landing is nog niet in zicht
Dat Bart De Wever (N-VA) teruggrijpt naar een taxcut in zijn nieuwe sociaaleconomische supernota, valt slecht bij Vooruit. Ook CD&V en Les Engagés vinden de verdeling van de inspanningen nog altijd onevenwichtig.
Gesponsorde inhoud