Fondsensector vreest impact coronavirus

Rijen containers in de haven van Oakland, Californië. Door het coronavirus en de bestrijdingsmaatregelen zijn de logistieke stromen zwaar verstoord. ©AFP

De stevige impact van het coronavirus op de beurzen leidt tot ongerustheid bij de klanten van de fondsenhuizen. 'Niemand weet hoe erg het wordt.'

Na de dramatische val van de beurzen vorige week is ook de sector van de beleggingsfondsen er niet gerust op. Al lopen de reacties sterk uiteen: het gaat van 'we zien wat ongerustheid' tot 'we kennen al een belangrijke uitstroom'. Dat bleek woensdag uit een korte rondvraag op de Trends Investment Summit, een van de grootste fondsenevents in ons land.

Veel vermogensbeheerders zeggen dat ze vragen krijgen van beleggers of makelaars. Sommigen zijn gewoon ongerust en vragen zich af waaraan ze zich nog mogen verwachten. Anderen willen weten of het fondsenhuis reageert en zijn portefeuille of verdeling aanpast.

Als de Olympische Spelen in Japan worden geannuleerd of uitgesteld, is het duidelijk dat 2020 een heel slecht jaar wordt.
Een fondsbeheerder

De meeste spelers menen dat het nog te vroeg is om al bij te kopen - dat de markt dus nog een eind dieper kan gaan - en nemen een meer defensieve houding aan. Bijvoorbeeld door in een gemengd fonds het gewicht van aandelen te verminderen of door in te zetten op defensieve sectoren.

Slecht eerste kwartaal

De algemene teneur is dat het eerste kwartaal qua bedrijfsresultaten en bbp-cijfers erg slecht zal zijn. Ook het tweede kwartaal zal nog zwak zijn, om twee redenen. Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken zijn de transportstromen en de logistiek verstoord, wat tot vertragingen bij de productie en levering leidt.

Een tweede reden is dat het volstrekt onduidelijk is hoe sterk Covid-19 zich zal uitbreiden en hoe lang de epidemie zal duren. 'Niemand weet hoe erg het wordt', verwoordde de beheerder van een obligatiefonds de onzekerheid.

Een belangrijk signaal kan de annulatie of het uitstel van de Olympische Spelen in Japan zijn, zei een ander. 'Dan zou duidelijk worden dat 2020 een heel slecht jaar wordt.' Voorlopig is dat niet aan de orde.

Reisverbod

De fondsenhuizen nemen interne maatregelen. Medewerkers die in Noord-Italië waren moeten twee weken thuis blijven. Andere bedrijven bekijken de mogelijkheid om hun personeel langdurig thuis te laten werken. Of de helft thuis en de helft op kantoor.

Diverse buitenlandse sprekers moesten voor de Trends Investment Summit verstek geven wegens een reisverbod. Zeven vermogensbeheerders annuleerden hun deelname aan het event. Het aantal bezoekers lag naar schatting een derde tot de helft lager dan voorgaande jaren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud