Wijst stormloop op beursnieuwkomers op oververhitte markt?

De dataspecialist Snowflake verdubbelde woensdag tijdens zijn eerste noteringsdag op Wall Street. Maar aandelen die meteen verdubbelen, scoren daarna doorgaans niet zo goed. ©REUTERS

Beleggers schuiven opnieuw aan om te kunnen intekenen op een beursgang. De aandelen van de nieuwkomers spurten vaak tientallen procenten hoger bij hun eerste notering. Wijst dat op een oververhitte markt of op een gezonde appetijt voor beloftevolle bedrijven?

In Brussel vierde het Waalse antisnurkbedrijf Nyxoah vrijdag zijn eerste notering met een winst van bijna 20 procent. In Londen tekende de onlineschoonheidswinkel The Hut Group woensdag voor de grootste Britse beursgang in zeven jaar. De klim met een kwart ontlokte ook champagnegeknal bij de Brusselse holding Sofina , die 9 procent van The Hut bezit. Dat belang is 554 miljoen euro waard.

Diezelfde dag verdubbelde de dataspecialist Snowflake bij de grootste Amerikaanse beursgang van 2020. Het bedrijf is meteen 53 miljard euro waard, zes keer de waarde van de chemiegroep Solvay . De technologieprovider JFrog spurtte twee derde hoger bij zijn eerste notering op Nasdaq. Donderdag kreeg het telegezondheidsbedrijf Amwell een eerste koers op de New York Stock Exchange. Die lag 42 procent hoger dan de intekenprijs.

Kerntaak

De lijst met nieuwkomers is lang. Deze zomer gingen 138 Amerikaanse bedrijven naar de beurs, het meest sinds 2004. Dat is op zich goed nieuws, want de beurs heeft daarmee een van haar kerntaken teruggevonden: het koppelen van de centen van beleggers aan de financieringsnoden van bedrijven. Zeventien bedrijven haalden meer dan 1 miljard dollar op.

45%
koerswinst
De ondernemingen die dit jaar hun opwachting op Wall Street maakten, noteren gemiddeld 45 procent boven hun introductieprijs.

De beleggers laten zich leiden door de mooie koerswinsten die de debutanten kunnen voorleggen. De ondernemingen die dit jaar hun opwachting op Wall Street maakten, noteren gemiddeld 45 procent boven hun introductieprijs. De namen uit de technologiesector doen het met een klim van 80 procent nog beter. Daarmee krijgt de klas van 2020 de grootste onderscheiding. Historisch ligt de gemiddelde winst op 14 procent.

Driecijferige winsten op een eerste noteringsdag wijzen op speculatieve razernij.
Eric Jhonsa
Amerikaans technologiecolumnist

De steile koerswinsten bij een Initial Public Offering (IPO, beursgang) doen bij sommigen de alarmbellen afgaan. ‘Er verschijnen parallellen met de dotcomzeepbel van 2000’, stelt de bekende Amerikaanse techaandelencolumnist Eric Jhonsa. ‘Driecijferige winsten op een eerste noteringsdag wijzen op speculatieve razernij. Dat baart me zorgen, naast de hoge waarderingen voor een select clubje van snelgroeiende techbedrijven, de forse stijging van de activiteit van particuliere beleggers, en de grote koerssprongen bij nieuws dat zulke bewegingen niet fundamenteel rechtvaardigt.'

'Om de party te laten eindigen, heb je ook slecht nieuws nodig. Maar de winstcijfers van de techreuzen zijn in tegenstelling tot in 2000 impressionant en leggen een bodem onder de koersen.’

Online kerstbomen

Een groot gevaar is dat de beleggershonger naar nieuwe aandelen minder kwalitatieve bedrijven ertoe kan aanzetten de sprong naar de beurs te wagen. Dat leidde eind jaren negentig tot gekke dingen. Zo was een joint venture van een paar boeren die online kerstbomen verkochten plots honderden miljoenen waard, terwijl ze amper voor enkele honderdduizenden dollars sparren verkochten.

Vaak laten beleggers zich leiden door het verhaal, zonder naar de waardering te kijken. Ongetwijfeld wordt de beursgang van David Beckhams e-sportbedrijfje Guild Esports een megasucces, net als de blanco cheque van 400 miljoen dollar die Virgin-baas Richard Branson aan de markt vraagt om een nog nader te ontdekken bedrijf over te nemen. Bekende namen lokken volk.

U mag zich ook aan een volkstoeloop verwachten voor Palantir, dat op 29 september debuteert op Wall Street. Het data-analysebedrijf werkt onder meer voor de inlichtingendienst CIA, maar is al 20 jaar zwaar verlieslatend. Vorig jaar verloor het 580 miljoen dollar op een omzet van 743 miljoen.

Teken van vertrouwen

De interesse van de beleggers in IPO’s is niet misplaatst, maar misschien wel een beetje misprijsd.
Nicholas Colas
Stichter DataTrek Research

Toch stippen de meeste analistenveteranen - die de bubbel eind jaren negentig hebben meegemaakt - aan dat het nog niet zo’n vaart loopt als toen. ‘Ik zie de grote interesse in IPO’s als een teken van vertrouwen in de beurs, de economie en het beleid van de centrale banken’, stelt Nicholas Colas, de stichter van DataTrek Research. ‘Exuberantie vergt doorgaans meer dan drie maanden om zich te ontwikkelen. De interesse van de beleggers in IPO’s is niet misplaatst, maar misschien wel een beetje misprijsd.’

De analisten stellen ook dat de bedrijven die naar de beurs trekken, gezonder zijn dan toen en doorgaans een langere trackrecord hebben. Maar kopen aan te hoge koersen is gevaarlijk. ‘De aandelen die dit jaar meer dan verdubbelden op hun eerste dag, leverden sindsdien een negatief rendement op van gemiddeld 1 procent, berekende de vermogensbeheerder Renaissance.

Voorlopig luidt het credo nog ‘Party like it’s 1999’. Ruim 150 Amerikaanse bedrijven hebben een prospectus ingediend om nog dit jaar naar de beurs te trekken. In België belandt Unified Post op donderdag 24 september op de beurslijst. Ook het vastgoedbedrijf Inclusio maakt zich klaar voor de sprong. Of en wanneer de muziek stopt, weet je pas achteraf, maar hopelijk kunnen de betrokken bedrijven met de hulp van de beurs een mooie toekomst tegemoet gaan waar ook de beleggers wat aan verdienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud