Advertentie

Zilveren generatie goed voor 23 procent van economie

60-plussers geven met ruim 20.000 euro per jaar het meest uit. ©Ã‚© Steve Prezant/Corbis

Het pensioen van de zogeheten zilveren generatie van 50-plussers duurt gemiddeld tien jaar langer dan 50 jaar geleden. Dat biedt niet alleen uitdagingen om de vergrijzing te betalen maar ook veel mogelijkheden voor beleggers, zegt Belfius.

De generatie babyboomers nadert de pensioenleeftijd of heeft die soms al bereikt. In tegenstelling tot wat velen denken, geven ouderen meer uit dan jongeren. Zestigplussers spenderen 4.000 euro per jaar meer dan vijftigers en 7.000 euro meer dan veertigers, leert een onderzoek naar de gemiddelde uitgaven van de Belgische huishoudens in 2018. De mediaanconsumptie ligt op iets meer dan 20.000 euro voor een 60-plusser. Dertigers geven met zo'n 13.000 euro het minst uit.

Behalve voor opleiding, schoenen en kleren is de consumptie van 60-plussers bovengemiddeld.
Annelore van Hecke en Véronique Goossens
Economen Belfius

'Behalve voor opleiding, schoenen en kleren is de consumptie van 60-plussers bovengemiddeld', zeggen de Belfius-economen Annelore Van Hecke en Véronique Goossens. 'Vooral de uitgaven voor gezondheid en persoonlijke verzorging liggen hoger, maar ook voor voeding en drank, de woning, water en energie.'

'De zilveren economie was in België vorig jaar 109 miljard euro waard, 23 procent van ons bruto binnenlands product', zeggen de economen. De cijfers zijn gebaseerd op een studie in opdracht van de Europese Commissie. Die omvat de waarde van producten en diensten die 50-plussers consumeren, maar ook hun indirecte impact in de toelevering en jobcreatie. In de hele EU is dat aandeel nog groter. De 208 miljoen 50-plussers vertegenwoordigen met 5.100 miljard euro 31 procent van het Europese bbp.

Door de snelle vergrijzing neemt de impact nog toe. Tegen 2025 zullen de Belgische senioren goed zijn voor 137 miljard euro.

Langer aan het werk

50%
WERK
De helft van de 55- tot 66-jarigen is aan het werk, dubbel zoveel als 20 jaar geleden.

De ouderen zitten allerminst stil. De werkgelegenheidsgraad bij 55-plussers is in 20 jaar verdubbeld, deels omdat er meer vrouwen aan het werk zijn. De helft van de 55- tot 66-jarigen is aan het werk. In 2000 was dat slechts 25 procent, blijkt uit cijfers van de Studiecommissie voor de Vergrijzing. Tegen 2030 moet dat stijgen naar 60 procent en tien jaar later naar bijna 70 procent. Daarnaast zet bijna een op de vijf 65-plussers in België zich in als vrijwilliger.

Ook de levenskwaliteit neemt toe. Vooral de 'jongere oudere' (65 à 74) geeft zichzelf een betere score op tevredenheid.

Om van de opmars van de zilveren generatie te profiteren, lanceert Belfius een nieuw thematisch beleggingsfonds: Belfius Equities Be=Long. Dat zal investeren in bedrijven die bijdragen tot de verbetering van de levenskwaliteit en de levensverwachting. Het richt zich op de gezondheid, sociale interactie en zelfredzaamheid. Een deel van de beheerskosten vloeit naar de Koning Boudewijnstichting om de woon-zorgcentra te ondersteunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud