commentaar

Themafondsen bieden niet altijd bovengemiddelde rendementen

Themafondsen bieden beleggers de mogelijkheid om op een handige manier in te spelen op maatschappelijke trends.

Is het nu de vergrijzing van de bevolking, de robotisering van de maatschappij of de klimaatverandering: er zijn altijd wel bedrijven te vinden die op een of andere manier van die trends profiteren. Een themafonds is dan snel geboren.

Voor een belegger is het beleggingsverhaal bovendien concreet en herkenbaar. De hoop op een bovengemiddeld rendement is groot.

De realiteit toont aan dat die hoop soms ijdel is. De voorbije jaren kwamen er veel themafondsen bij, maar sommige verdwenen even snel. In volle technologiezeepbel waren er de TMT-fondsen, die in de ‘drie sectoren van de toekomst’ belegden: technologie, media en telecom. Enkele jaren later kwamen dan weer heel wat fondsen die inspeelden op de vraag naar alternatieve energie (zonnepanelen). Beide types van fondsen bleken geen succes. Ze zijn vandaag uit het fondsenlandschap verdwenen.

Wie in een themafonds belegt, doet dat best vooral uit overtuiging, niet vanuit de illusie dat themafondsen altijd bovengemiddelde rendementen zullen opleveren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud