nieuwsanalyse

2018 tegenvallend jaar voor alternatieve fondsen

Ook de alternatieve fondsen hadden te kampen met een ommekeer in het beurssentiment. ©REUTERS

De verkoopgolf die in het vierde kwartaal over de beurzen rolde, hebben ook de alternatieve beleggingsfondsen niet kunnen ontwijken. Globaal verloren ze vorig jaar 5 procent en kenden ze 8 procent uitstroom.

De alternatieve fondsen konden hun defensieve reputatie vorig jaar niet waarmaken, bleek begin deze maand op een Brussels event van het onderzoeksbureau LuxHedge, gespecialiseerd in alternatieve fondsen. Na tien jaar van tweecijferige groei is de toename van het aantal alternatieve fondsen vorig jaar sterk vertraagd.

Voor het eerst was er ook een nettokapitaaluitstroom, van zowat 8 procent, vooral vanaf oktober. In het beruchte vierde kwartaal dus, toen de aandelenmarkten weggleden in een correctie. Zorgen over de impact van de handelsoorlogen die de Amerikaanse president Donald Trump ontketende en over een wereldwijde groeivertraging lagen aan de basis van die correctie.

Dat ook de alternatieve fondsen in de brokken deelden, schrijft LuxHedge-CEO Tim Vanvaerenbergh toe aan de plotse ommekeer in het sentiment. Ook het rendement zat niet goed.

Dat ook de alternatieve fondsen in de brokken deelden in 2018 is te wijten aan de plotse ommekeer van het sentiment.
Tim Vanvaerenbergh
CEO LuxHedge

Een troef van alternatieve beleggingsfondsen is dat ze ‘een absolute return’ beloven, maar dat konden ze in 2018 niet waarmaken. Het gemiddelde fonds strandde op een negatief rendement van 4,5 procent, wat wel een stuk beter is dan de -14,3 procent van de MSCI Europe-index. Qua verhouding tussen de MSCI Europe en de algemene index van LuxHedge was 2018 het zwakste jaar tot nu.

Grote verschillen

‘Alternatieve fondsen hebben niet tot doel in lijn met de markten te bewegen. Bepaalde fondsen zijn echter niet helemaal marktneutraal en hebben de daling van de markten voor een stukje meegenomen’, legt Vanvaerenbergh uit. Voor de zwakkere prestatie in 2018 wijst hij onder meer naar de toegenomen populariteit van strategieën die iets meer gecorreleerd zijn aan de markten.

Tussen de categorieën van alternatieve fondsen waren er aanzienlijke verschillen. Dat komt ook tot uiting in de evolutie van het vermogen onder beheer. Fondsen van het ‘multi asset long/short’-type kenden een uitstroom van 38 procent, terwijl de categorie ‘discretionary macro’ - eigenzinnig inspelen op macro-economische trends - het toevertrouwde kapitaal met 50 procent zag groeien.

Volgens Vanvaerenbergh is dat vooral te danken aan de enorme populariteit van één beheerder. ‘De weinigen die te midden van moeilijke markten boven het maaiveld uitsteken, trekken plots enorm veel kapitaal naar zich toe.’

Lees meer op onze fondsenpagina of in de Fondsenbijlage van 24 april bij De Tijd. 

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect