5 favoriete aandelen van Alex Araujo (M&G)

Het eerste 'stopcontact' op de Noordzee, waarmee Elia stroom vervoert van offshore windturbines naar het vasteland. ©Photo News

Alex Araujo van M&G beheert een fonds dat gespecialiseerd is in infrastructuuraandelen. Hij tipt onder meer Elia.

Elia | Hoogspanningsnetbeheerder

Het Belgische Elia is een typisch voorbeeld van het soort infrastructuurbedrijf waarin we investeren. Het nutsbedrijf is de eigenaar/beheerder van het gereguleerde stroomtransmissienet in België, maar is ook de meerderheidsaandeelhouder van het Duitse 50Hertz-transmissienet.

Door zijn investeringen in de netinfrastructuur is Elia een belangrijke speler in de overgang naar groenere energie, omdat het de ontplooiing van installaties voor hernieuwbare energie vergemakkelijkt. Dat geldt niet alleen voor België en Duitsland, maar ook voor de interconnectie met andere delen van Europa.

Orsted Offshore | Windenergie

Ørsted is ’s werelds grootste speler in offshore windenergie, de snelst groeiende vorm van hernieuwbare energieopwekking. Vroeger was Ørsted een Deense staatsonderneming die actief was in energiebedrijven, zoals olie- en gasspelers. Maar inmiddels heeft het zijn upstreamdivisie (voor de ontginning en productie van olie en gas) afgestoten om zich uitsluitend te concentreren op een groeiend aantal investeringen in hernieuwbare energie. Wij hebben vertrouwen in het vermogen van de onderneming om in te spelen op een belangrijke reeks offshore windprojecten in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Equinix | Datacenters

Equinix is een eigenaar/beheerder van datacenters en profiteert van de wereldwijde structurele vraag naar data, die wordt gestimuleerd door e-commerce, cloudgebaseerde toepassingen, geconnecteerde apparatuur en het internet of things (IoT). Het Amerikaanse bedrijf speelt een cruciale rol in de digitale economie. Het geeft indirect toegang tot het langetermijngroeipotentieel van technologiebedrijven zoals Amazon, die voor hun eigen groei en succes afhankelijk zijn van datacenters. De fysieke activa van Equinix vormen (voor potentiële concurrenten) een belangrijke barrière om toegang te krijgen tot de markt.

Unite Group | Studentenvastgoed

Unite Group is de grootste aanbieder van studentenhuisvesting in het Verenigd Koninkrijk. Het grootste deel van de portefeuille ligt dicht bij de belangrijkste universiteiten van het land.De onderneming profiteert van een gunstige marktdynamiek met een recordaantal studenten, vooral uit het buitenland. In de wereldwijde ranglijsten blijft het hoger onderwijs in het Verenigd Koninkrijk erg competitief.

De sterke vraag naar kwalitatief goede huisvesting in een markt met een aanbodtekort uit zich in de sterke operationele vooruitgang van Unite Group.

Ferrovial | Tolwegen, luchthavens

Ferrovial is eigenaar van hoogwaardige, duurzame transportinfrastructuur. De onderneming is gevestigd in Spanje, maar de grootste bijdrage aan de cashflow komt van de ETR 407-tolweg in het Canadese Toronto. Die weg heeft een niet-gereguleerde prijsstelling en een concessieduur van 100 jaar, waarvan meer dan 80 jaar overblijft.

Ferrovial is ook actief als uitbater van luchthavens, zoals London Heathrow. Beursgenoteerde luchthavenbedrijven noteren nog altijd met een aanzienlijke korting tegenover de hoge multiples (waarderingen) die pensioenfondsen op de private markt betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud