5 favoriete aandelen van Gert De Mesure

Engie zet volop in op alternatieve energie. ©AFP

Zelfstandig analist Gert De Mesure werkt deels voor de beleggersvereniging VFB. Hij tipt onder meer op vastgoed in Monaco.

Engie

Net zoals andere Europese nutsbedrijven werkt Engie  aan een transitie van zijn activiteiten, weg van fossiele brandstoffen. De Franse groep boven onder meer de Belgische energieleverancier Engie Electrabel zet volop in op distributienetwerken (en de opslag van aardgas) en op alternatieve energie. Beide activiteiten waren in de eerste jaarhelft al goed voor 56 procent van de brutobedrijfswinst (ebitda) en dat cijfer zal verder toenemen.

Daardoor zal Engie meer en meer als een infrastructuuraandeel beschouwd worden, wat op termijn tot een hogere waardering moet leiden. Het aandeel noteert een fractie onder de boekwaarde.

Hoivatilat 

Deze kleine Finse vastgoedgroep is gespecialiseerd in de ontwikkeling, bouw en verhuur van scholen, centra voor kinderopvang en zorgvastgoed ten behoeve van lokale overheden. Die verhuurt Hoivatilat voor een langere periode (15 jaar en meer). De groep heeft daardoor twee inkomstenbronnen, enerzijds uit de vastgoedontwikkeling, anderzijds uit de verhuur van dat vastgoed.

Hoivatilat realiseert jaar na jaar rendementen op eigen vermogen van meer dan 20 procent en dankzij de bestaande pijplijn zijn de vooruitzichten meer dan gunstig.

Société de bains de mer Monaco 

Deze groep  controleert de belangrijkste hotels en luxewinkels in het prinsdom Monaco, dat ook meerderheidsaandeelhouder is. Het bedrijf bezit ook het Monte Carlo Casino en de opera van Monte Carlo. Het investeerde de voorbije jaren 660 miljoen euro (beurswaarde nu 1,3 miljard) in de renovatie van het Hotel de Paris (270 miljoen euro) en in een prestigieus gemengd project van luxewinkels, kantoren en residenties (390 miljoen euro).

De oplevering van beide projecten eerder dit jaar zal tot een sterke verbetering van de resultaten leiden.

©Dries Luyten

Ontex 

In 2018 werd de Belgische luierproducent Ontex met diverse uitdagingen geconfronteerd, zoals problemen bij de Braziliaanse overname Hypermarcas, hogere grondstoffen- prijzen en negatieve wisselkoersevoluties. In dat jaar werd ook een bod van de private-equitygroep PAI verworpen. Geleidelijk aan verbetert de situatie, enerzijds door het nemen van enkele maatregelen, anderzijds door een geleidelijke daling van de grondstoffenprijzen.

In 2020 zou het bedrijf en dus ook de aandelenkoers de vruchten van die evolutie moeten kunnen plukken.

FNG 

De Belgische modegroep FNG is zonder twijfel het meest controversiële aandeel uit onze top vijf. Veel beleggers stellen zich vragen bij de gang van zaken bij het eind 2003 opgerichte modehuis. Het valt echter niet te ontkennen dat de overnames van de schoenenketen Brantano in België en van de damesmodespecialist Miss Etam in Nederland heel succesvol waren.

Diverse gesprekken met het management van FNG hebben ons toegelaten enkele evoluties beter te begrijpen, waardoor we minder sceptisch zijn over het aandeel dan de markt.

 

Dit favorietenlijstje verscheen in De Tijd van 2 november, dus voor Aedifica op 4 november een bod bekendmaakte op Hoivatilat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud