5 favoriete aandelen van Joost Olbrechts

De Britse supermarktketen Sainsbury is traditioneel een goede dividendbetaler. ©BLOOMBERG NEWS

Joost Olbrechts is beheerder van Karakter Invest Kameleon Fund, een sicav-sif naar Luxemburgs recht. Hieronder geeft hij zijn 5 favoriete aandelen.

Pan American Silver | Mijnen

De zilver-goudratio staat op haar laagste punt in ruim 25 jaar. Zilver is dus extreem goedkoop tegenover goud. Beleggers kunnen daardoor wel eens de switch naar zilver maken. Pan American Silver is goed geplaatst om te profiteren. Het produceert voor 41 procent zilver en voor de rest vooral goud, waardoor het aandeel stabieler is dan dat van bedrijven met alleen zilvermijnen. Het kost de groep 10,83 dollar om een ounce zilver boven te halen, wat haar tegen de huidige zilverprijs (15 dollar) voldoende winstgevend maakt. Eind 2018 nam Pan American Silver Tahou Resources over, waardoor de goudproductie nog toeneemt.

SMA Solar | Zonne-energie

Het Duitse SMA Solar is een van de grootste producenten van fotovoltaïsche omvormers voor zonnepanelen. Het heeft een globaal marktaandeel van 20 procent, is actief in 21 landen en produceert behalve omvormers in alle maten ook monitoring- en opslagsystemen. De groep wil zich op lange termijn omvormen tot een specialist in energiemanagement. Op korte termijn kan het Duitse bedrijf hinder ondervinden van de moordende Chinese concurrentie. De sterke balans - de cashpositie is goed voor 40 procent van de marktwaarde - moet volstaan om die periode te overbruggen.

Singapore Telecom | Telecom

De leidende telecomspeler in Singapore heeft een uitgebreid netwerk om data -en spraakdiensten te leveren in een groot deel van Azië. Zo is het bedrijf eigenaar van Optus (100%) in Australië, Bharti Airtel (37%) in India en Telkomsel (40%) in Indonesië. Dat biedt perspectieven. Door dat netwerk is Singapore Telecom uniek gepositioneerd om zijn klanten mobiele betalingen per smartphone in heel Zuidoost-Azië en India aan te bieden. Het overweegt in de toekomst bovendien stroom aan te bieden en betaalt een riant dividend. De Singaporese overheid geeft het bedrijf stabiliteit via een meerderheidsbelang.

Sainsbury | Supermarktketen

Sainsbury is de tweede grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. Onlangs mislukte haar poging om de grootste te worden, toen de concurrentieautoriteiten de overname van Asda in het VK blokkeerden. De koers viel daardoor terug, maar dat biedt een instapmoment. Met zijn marktaandeel van 16 procent en 1.400 verkooppunten blijft het bedrijf goed gepositioneerd. Het diversifieerde ook naar non-food door de overname van Home Retail Group (Argos) in 2016. Daardoor versterkte Sainsbury zijn online activiteiten. Het bedrijf is traditioneel een goede dividendbetaler.

E.ON | Energie

De Duitse nutsgroep E.on kondigde in maart 2018 een activaswap aan met haar concullega RWE. E.on zal vooral het Duitse elektriciteitsnet beheren, terwijl RWE in grote mate een stroomproducent wordt.

Joost Olbrechts ©Dries Luyten

De schuldgraad van E.on stijgt door die operatie, maar de activiteit wordt aanzienlijk stabieler. Daarom verdienen zulke infrastructuurspelers doorgaans een hogere waardering op de markt. Volgens ons zal het dividend de komende jaren bovendien stijgen. De activaswap is nog altijd niet volledig geïmplementeerd. Daarom nemen we E.on voor het tweede jaar op rij op in onze selectie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud