5 favoriete aandelen van Luc Van der Elst

Koekejesfabrikant Lotus Bakeries is een van de favoriete aandelen van Luc Van der Elst. ©Lotus Bakeries

Luc Van der Elst is de vicevoorzitter van de Belgische Vereniging van Financiële Analisten BVFA-ABAF. Hij vindt onder meer dat een blootstelling aan goud gerechtvaardigd is.

Lotus Bakeries | Voeding

De omzet van Lotus Bakeries groeit al 15 jaar gemiddeld met dubbele cijfers. Een gezonde organische groei, stap voor stap aangevuld met strategische overnames. Dankzij schaalvergroting en een focus op merkproducten steeg de winst nog sneller. De opstart van de (eerste) Amerikaanse speculoosfabriek en de overname van een fabriek in Zuid-Afrika onderstrepen de internationale groeiambities. Met een koers-winstverhouding van 27 is het aandeel niet goedkoop, maar de aankondiging van iets mindere halfjaarcijfers later deze maand (zwakke pond, hogere schuldpositie) bieden mogelijk interessante instapniveaus.

Galapagos | Biotech

De deal die Galapagos vorige maand met het Amerikaanse Gilead sloot, kan gelezen worden als een halve overname. De langetermijnalliantie heeft een deel van het opwaartse potentieel weggenomen, maar tegelijk ook het risico voor de belegger significant verlaagd. Het aandeel biedt nog voldoende perspectieven. Later dit jaar en in 2020 is het uitkijken naar meer klinische resultaten en de lancering van de reumapil filgotinib, terwijl de extra cash van Gilead bijkomend en versneld onderzoek naar nieuwe aandoeningen mogelijk maakt.

CFE | Bouw en bagger

Bij CFE neemt DEME de grootste bijdrage tot de winst en de waarde voor zijn rekening. Bij DEME blijven de investeringen in offshorewind onze aandacht trekken. Ondanks dalende budgetten en subsidies is de druk om te investeren in groene energie hoog. DEME is hier wereldtop, in marktaandeel zowel als in gespecialiseerd materieel. Het orderboek is goed gevuld. De koerszwakte van CFE dit jaar is de grootaandeelhouder Ackermans & van Haaren niet ontgaan. Eerder dit jaar verhoogde hij opportunistisch zijn belang (een beetje) tot 60,8 procent.

Jensen | Industriële wasmachines

Met een koers-winstratio van nauwelijks 13 en een brutodividendrendement van 3 procent is het aandeel Jensen - medemarktleider als producent van industriële wasmachines - eerder goedkoop. Het bedrijf is nochtans zeer rendabel en bijna schuldenvrij. Maar de matige groei van de vraag en de lage verhandelbaarheid van het aandeel rechtvaardigen een korting op de echte waarde. Een extra dividend of een grote inkoop van eigen aandelen zijn financieel perfect haalbaar, maar de familie Jensen geeft de voorkeur aan een geleidelijke internationale expansie.

Wheaton Precious Metals | Goud

©rv

Nu de centrale banken wereldwijd opnieuw in hetzelfde straatje lijken te zijn beland - dalende rentes en andere monetaire stimuli - kan een keuze voor blootstelling aan goud gerechtvaardigd worden. Streamingbedrijven als het Canadese Wheaton Precious Metals kopen het recht op de toekomstige productie van de traditionele mijnen tegen een afgesproken prijs. Ze lopen zelf geen uitbatingsrisico. WPM behoort tot de grootste streamingbedrijven (goud en zilver), was in de voorbije tien jaar steeds winstgevend en betaalt sinds 2011 elk kwartaal een dividend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud