5 favoriete aandelen van Marc Leyder

©REUTERS

De vermogensadviseur van Van Lanschot tipt onder meer op Gimv en Total.

Marc Leyder is al elf jaar directeur vermogensadvies bij Van Lanschot Bankiers. Daarvoor werkte hij voor Corluy en ABN AMRO. Hij is ook al 24 jaar gastprofessor financiën aan de KU Leuven, campus Brussel (ex-Ehsal).

VMWare | Software

Het Amerikaanse VMware is de marktleider in het ontwerpen en exploiteren van virtuele machines en virtualisatiesoftware. Daarbij worden onderdelen van de IT-infrastructuur virtueel samengevoegd, waardoor ze vanuit één programma beheerd kunnen worden. Dat helpt bedrijven kosten te besparen en laat snellere innovatie toe. De coronapandemie leidt tot een versnelling in technologische innovaties en in digitalisering door de opmars van thuiswerken en -winkelen. VMware is uitstekend gepositioneerd om van die trend te profiteren. De groep realiseert almaar meer omzet uit wederkerende activiteiten zoals softwareabonnementen. Dat draagt bij aan de stabiliteit.

Sanofi | Farma

Ook farmaceuten hebben last van de coronapandemie. Door het verminderde doktersbezoek daalt de vraag naar reguliere behandelingen. De jongste kwartaalresultaten van het Franse Sanofi vielen echter niet tegen. Hoewel de omzetdaling behoorlijk was, leidden kostenbesparingen tot een beter dan verwacht resultaat. Aubagio (voor de behandeling van MS) leverde een mooie omzetbijdrage, maar ook het oudere diabetesmedicijn Lantus en de nieuwe groeibriljant Dupixent (eczeem en astma) leverden een mooie bijdrage. Sanofi werkt daarnaast samen met partner GSK aan de ontwikkeling van een Covid-19-vaccin. Sanofi is een sterke speler in vaccins.

Inditex | Retail

Het Spaanse bedrijf Inditex , onder meer bekend van de ketens Zara, Bershka en Pull & Bear, investeert fors in e-commerce. De online verkoop verzachtte de Covid-19-ellende voor Inditex enigszins. De facto gaat dat gepaard met minder investeringen in fysieke winkels. De sterke merken en de korte doorlooptijd (toeleveringsketen) stellen Inditex in staat snel op trends in te spelen. Bovendien worden de voorraden zo beperkt tot een minimum. Wij zijn van mening dat het bedrijfsmodel van Inditex - het grootste modeconcern ter wereld  met de beste operationele efficiëntie in de mode-industrie - de bedrijfsresultaten ten goede komt.

Marc Leyder. ©Berbe Rinders

Total | Olie

Het management van Total gaf aan dat een olieprijs van meer dan 40 dollar per vat volstaat om het dividend te behouden. Het huidige (verwachte) dividendrendement ligt net onder 8 procent. Mede door een stevige productiegroei kan Total de komende jaren ook een mooie groei van de cashflow realiseren. De productiebeperkingen door het oliekartel OPEC+ (waar ook  Rusland toe behoort) lijken relatief goed te worden nageleefd. Ook bij de Amerikaanse schalieolie is sprake van een productiedaling door minder investeringen. Minder aanbod bij een herstellende wereldvraag kan de olieprijs verder opstuwen. In het groepje majors behoort Total bij de ‘best-in-class’ voor duurzame criteria (ESG).

Gimv | Durfkapitalist

Een tijd geleden noteerde de holding Gimv 10 procent boven haar intrinsieke waarde. Positivo’s zagen dat als een appreciatie voor de kwaliteit van het management, de portefeuille en het trackrecord. Gimv belegt in een aantal private-equitybedrijven en slaagde er de jongste jaren regelmatig in participaties met een stevige meerwaarde te verkopen. Dat lukte ook in de eerste jaarhelft van 2020. Vandaag noteert Gimv ongeveer tegen de intrinsieke waarde. Door corona zijn de omstandigheden een stuk moeilijker. Ondanks Covid-19 had het bedrijf voldoende vertrouwen om het dividend op 2,50 euro (5,4% bruto) te houden. Daarnaast biedt elke crisis opportuniteiten voor dit type actieve investeerders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud