5 favoriete aandelen van Martine Hafkamp

Royal Dutch Shell wil in 2030 het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld zijn. ©Bloomberg

Martine Hafkamp is oprichter en eigenaar van Fintessa Vermogensbeheer. Ze geeft hieronder haar 5 favoriete aandelen.

ING | Bank

Europese banken zijn erg ondergewaardeerd. Daar was alle reden toe: vlakke rentecurves, afnemende groei, schandalen, enzovoort.

Maar met een nieuwe ronde van TLTRO’s (langlopende kredieten), de afbouw van slechte leningen - vooral in Zuid-Europa - en een mogelijk aantrekkende economie in het tweede halfjaar komen er weer perspectieven. Al het slechte nieuws lijkt ingeprijsd en vanaf hier zou het beter moeten gaan.

ING is volgens ons de efficiëntste en meest digitaliserende bank van Europa. Publicitair ligt de bank moeilijk, maar het komende halfjaar zou ze moeten kunnen presteren.

Boskalis | bagger

Boskalis Westminster is een van de grootste baggermaatschappijen van de wereld. De maritiemedienstverlener gaat op dit moment door de bodem van zijn cyclus. De grote reorganisatie met flinke afwaarderingen op schepen en goodwill is achter de rug. Als laat-cyclisch bedrijf komt de periode van oogsten snel dichterbij. Over het eerste kwartaal ging de omzet de hoogte in.

Boskalis heeft een gezonde balans. Beleggers kunnen dus geduld oefenen in afwachting van betere tijden. Het is vooral wachten op een megaorder. Kleinere orders rollen er genoeg binnen.

Royal Dutch Shell | olie

Royal Dutch Shell staat voor een hoog dividend en een forse aandeleninkoop. De groep is hard aan het verduurzamen. De volgende drie jaar pompt ze 300 miljoen dollar (267 miljoen euro) in binnen- en buitenlandse natuurprojecten. In 2030 wil Shell het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld zijn.

Shell heeft een sterk management en een prima strategie. Het heeft op tijd ingezien dat gas de minst vervuilende brandstof is en is inmiddels al de grootste gasproducent. De hele wereld gaat aan het gas in plaats van aan de kolen, behalve dan in Nederland.

Asml | technologie

De kwartaalresultaten van de producent van productiemachines voor chips lagen boven de verwachtingen. De omzet van 2,23 miljard euro daalde wel licht als gevolg van de malaise in de markt, maar lag toch boven de marktconsensus. Wij zien de orders aantrekken, ook in het licht van de grootschalige investeringen in het supersnelle telecomnetwerk 5G.

Ook niet onbelangrijk: ASML is de absolute marktleider voor apparatuur om chips te maken en heeft een technologische voorsprong opgebouwd waarvan het nog jaren kan profiteren.

Hal trust | holding

De Nederlandse holding Hal Trust heeft grote belangen in de baggeraar Boskalis, de tankterminaloperator Vopak, de opvolgingsorganisaties SBM Offshore, het e-commercebedrijf CoolBlue, de brillenwinkelketen Pearle (via het beursgenoteerde Grandvision), het zonnebrillenmerk Safilo en de krant Het Financieele Dagblad.

Martine Hafkamp. ©Hermien Lam

Hal Trust noteert nu ruim 50 euro onder zijn hoogste koers uit 2017. Het dividend bestaat voor 2 procent uit aandelen en 2 procent uit cash. Een mogelijk herstel in de havenaandelen - Boskalis, SBM en Vopak - biedt veel opwaarts potentieel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud