5 favoriete aandelen van Pieter Tobback

De Spaanse kledijketen Inditex kiest voor superieure winkellocaties en spendeert amper geld aan marketing. ©Bloomberg

Pieter Tobback is senior fondsbeheerder van de Van Lanschot Profielfondsen. Hieronder geeft hij zijn 5 favoriete aandelen.

Alphabet (Google) | Technologie

Het werkwoord ‘googelen’ weerspiegelt de alomtegenwoordigheid van Google. 80 procent van alle zoekopdrachten passeert via Google. De techreus bouwde een enorme kennis op over zoekalgoritmes. Bijhorende applicaties zoals Gmail, Maps en YouTube en het besturingssysteem Android creëren een divers ecosysteem rond de (mobiele) online gebruiker. Het spoor van gebruikersdata is waardevol voor online adverteerders (en uiteraard Google zelf) die bieden op gepersonaliseerde online advertenties. Hier wordt het netwerkeffect zichtbaar: meer gebruikers en data maken het netwerk waardevoller.

Inditex | Mode

Onder toezicht van de Spaanse familie Ortega groeide Inditex uit tot een modeconglomeraat met 7.000 winkels in Europa (63%), Azië (22%) en de VS (15%). Bekende merken zijn Zara, Massimo Dutti en Bershka. Dankzij zijn efficiënte bedrijfsvoering realiseert Inditex een operationele winstmarge van 17 procent. Onder het motto ‘fast fashion’ worden voorraden centraal beheerd. Alle winkels worden tweemaal per week bevoorraad met een levertermijn van 24 à 48 uur. Het bedrijf kiest voor superieure winkellocaties en spendeert amper geld aan marketing. Inditex heeft een conservatieve balans en een groeiend dividend.

BASF | Chemie

BASF is actief in zowat elke tak van de chemiesector. Regionaal wordt omzet gegenereerd in Europa (45%) maar ook in de VS (23%) en Azië (22%). De productiefaciliteiten hebben een kostenvoordeel dankzij het zogenaamde Verbund-concept. Alle productiestappen - van grondstof tot eindproduct - liggen letterlijk in elkaars buurt. Zo ook in Antwerpen, waar 580 km pijpleidingen 50 productie-installaties verbinden. De omzetgroei is erg gevoelig voor de algemene economische activiteit. In ruil daarvoor noteert het aandeel tegen slechts 14 keer de verwachte winst en ontvangt de aandeelhouder 4 procent dividendrendement.

Assa Abloy | Beveiliging

Assa Abloy heeft wereldwijd het grootste aantal geïnstalleerde sloten, verspreid bij prominente klanten zoals het Europees Parlement, de metro van Peking en DHL. Assa Abloy surft op twee golven. Enerzijds is er de omzetting van klassieke mechanische sloten naar softwaregedreven ‘slimme’ sloten. Anderzijds is er omzetgroei in de opkomende markten. De eindklanten blijven het bedrijf trouw, want de prijs van sloten in het geheel van hun kosten is beperkt. Assa Abloy biedt ook een goede service. Er is een verstandige verdeling van het kapitaal tussen investeringen, overnames en dividend.

Ecolab | Hygiëne

Ecolab biedt schoonmaak- en hygiëneoplossingen voor klanten uit de voedings-, ziekenhuis- en industriële sector. Met 11 procent marktaandeel is Ecolab de marktleider in een gefragmenteerde markt met veel kleinere lokale spelers. Bekende klanten zijn Coca-Cola, Starbucks en de Hilton-hotelketen.

Pieter Tobback

Het productgamma is breed. Zo biedt Ecolab geavanceerde chemische en softwareoplossingen om de waterkwaliteit te monitoren en te beheren. Anderzijds verkoopt Ecolab ook handzeepoplossingen voor ziekenhuizen. De houders worden geleast en de navulling wordt contractueel exclusief aangekocht bij Ecolab.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud