5 favoriete aandelen van Roland Van der Elst

Roland Van der Elst.

Roland Van der Elst doceerde jarenlang beleggingsleer en schreef in de jaren 80 en 90 populaire beursboeken. Dit zijn zijn 5 favoriete aandelen.

Picanol | Weefgetouwen

Het Ieperse Picanol behoort tot de aandelen die het aflopende jaar niets gedaan hebben. Nochtans bleef CEO Luc Tack zijn positie in het chemiebedrijf Tessenderlo via Picanol bijna dagelijks verhogen. De schuld moet worden gezocht in de lagere verwachte winst die dit jaar uit de weefgetouwenactiviteiten gepuurd zal worden. De onzekere economische situatie en de handelsoorlog tussen de VS en China zijn daar debet aan. 2020 moet verbetering brengen nu er alsnog uitzicht is op betere handelsrelaties. Bovendien begint Tessenderlo de vruchten te plukken van de belangrijke investeringen die in de vorige jaren gebeurd zijn.

Deceuninck | PVC-profielen

Deceuninck heeft een verloren jaar achter de rug als je naar de koers kijkt. De referentieaandeelhouder Francis Van Eeckhout blijft door zijn aankopen de koers ondersteunen op het niveau van de boekwaarde. De producent van pvc-raamprofielen uit het West-Vlaamse Hooglede boekt dit jaar wellicht licht verlies. De economische crisis in Turkije is een van de belangrijkste en meest zichtbare redenen. Maar een aandeel wordt gekocht voor zijn toekomstig potentieel. Dat is er, met dank aan nieuwe fabrieken, nieuwe markten en nieuwe producten. Hopelijk wordt 2020 het jaar van de heropstanding.

Sioen | Textiel

We zoeken het in deze reeks bij familiaal gecontroleerde ondernemingen die in het afgelopen jaar niet deelgenomen hebben aan de hausse. Uiteraard zijn daar bij het textielbedrijf Sioen uit Ardooie goede redenen voor, in de eerste plaats de minder gunstige economische ontwikkeling. Innovaties en investeringen moeten van de textielfabrikant, bekend voor hoogwaardige technische beschermkledij, blijvend de referentie in de markt maken. Het herstel is misschien nog niet voor morgen, maar een verhoopte ebitda-marge van 15 procent voor 2021 biedt perspectief gezien de marge van 11,8 procent in het eerste semester.

Jensen | Wasmachines

De Brusselse beurs telt een reeks goed geleide familieondernemingen die vooral interessant zijn voor langetermijnbeleggers. Jensen is er daar een van. Het noteerde eind 2018 op 34 euro, nu rond 31 euro en dus is het achtergebleven. De industriële wasinstallaties hebben de toekomst mee: meer ziekenhuizen, meer verzorgingsinstellingen, meer toerisme, meer technologie met energie- en waterbesparing. Er is concurrentie, maar de hoop is op China gevestigd voor de productie van minder gesofisticeerde machines en voor de export in de regio. Op 31 euro is het aandeel goed voor een nettodividend van 2,2 procent.

EVS | Beeldvorming

EVS belooft de volgende jaren een nettodividend van 0,70 euro, ofwel 3,5 procent op 20 euro. De beeldvormingsspecialist moet in 2020 kunnen profiteren van de Olympische Spelen en het EK voetbal. EVS behaalt prijzen met productvernieuwingen, maar de tv-stations lijden onder zware concurrentie en stelden bestellingen uit. Hopelijk kan de nieuwe CEO Serge Van Herck het tij keren zodat de winst niet verder van kostenbesparingen moet komen. EVS wordt soms gekocht vanwege overnamespeculatie en de inkoop van eigen aandelen. Onze hoop rust op de nieuwe aandeelhouders Ackermans & van Haaren en Belfius.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud