5 favoriete aandelen van Tom Simonts

De koers-winstverhouding van Tencents kernportefeuille bedraagt een zeer bescheiden 20, zegt Tom Simonts. Hij raadt Tencent aan via Prosus. ©REUTERS

De senior financial economist van KBC Group schuift een aantal achtergebleven aandelen naar voren.

Atenor | Vastgoedontwikkelaar

Atenor heeft een ijzersterk trackrecord en groeide de voorbije tien jaar gestaag in omvang én winstgevendheid. Covid-19 vertaalt zich dan wel in iets tragere opleveringen en zet wat druk op de kantoormarkt, maar dat heeft slechts een marginale impact op de waardering van de 32 projecten (goed voor 1,4 miljoen vierkante meter oppervlakte). De groep tankte onlangs vlot 100 miljoen euro en verhuurde het nog te bouwen TWIST-project (meer dan 10.150 vierkante meter) in het groothertogdom Luxemburg, met koopoptie. In de geschatte faire waarde van 70 euro per aandeel staat de vraag naar nieuwe, ultramoderne gebouwen en herontwikkelingen van gemengde kantoorprojecten (winkels/kantoor/woningen) centraal.

Prosus | Techinvesteerder

Prosus trok zijn belang in Delivery Hero op van 8 tot 25 procent, terwijl de stijgende waarderingen voor (andere) e-commerceplatformen de hele portefeuille vleugels blijft geven. Tencent (belang van 28,9%) worstelt met het regulatoir risico dat gelieerd is aan de inspanningen van China om de monopolies aan banden te leggen. Maar de concurrentiepositie in diens belangrijkste activiteiten (fintech, gaming, e-commerce) blijft zeer solide, met relatief weinig concurrenten in kernactiviteiten die winst genereren. De koers-winstverhouding van Tencents kernportefeuille bedraagt een zeer bescheiden 20, ondanks een verwachte omzetgroei van 20 procent tot en met 2023 bij ebitdamarges die stabiel blijven op 38 procent.

Alibaba | E-commerce

Het aandeel van Alibaba noteert op zijn laagste peil sinds juli 2020, door onzekerheid over het standpunt van de Chinese overheid. Die zette de beursgang van Ant (belang: 33%) onverwacht on hold. In afwachting van nieuwe regelgeving over fintech en nodige aanpassingen aan het businessmodel zal de nieuwe antimonopoliewet invloed hebben op alle fintech- en e-commercebedrijven in China. De omzet zal tot 2023 met 25 procent groeien, aan stabiele winstmarges (30%) en een stijgend rendement op kapitaal (van 9% in 2020 naar 13% tegen 2023). De groep profiteert van stijgende online consumentenuitgaven. En met cloudcomputing heeft Alibaba in navolging van Amazon een nieuwe en op termijn zeer rendabele markt aangeboord.

Tom Simonts.

Ballard Power | Energie

Ballard speelt vol in op de overgang naar schonere energiebronnen, met als katalysator de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden en de Europese green deal. Sinds de notering in 1995 vertienvoudigde de producent van brandstofcellen zijn omzet, gedragen door groei in Europa, China en Californië. De markt voor elektrische voertuigen met brandstofcellen (FCEV’s, zoals bussen en lichte vrachtwagens) groeit bijzonder fors in China, dat mikt op 1 miljoen FCEV’s en 1.000 waterstoftankstations tegen 2030. Winst is er nog lang niet, maar dat moet door gestaag dalende kosten en een toenemend gebruik van brandstofcellen verbeteren. En door groei, want Ballard wil de omzet jaarlijks met 46 procent aandikken tot 5,2 miljard dollar tegen 2030.

Argenx | Biotech

Het aandeel van de Gentse biotechgroep Argenx viel terug tot het niveau van juli 2020, maar moet in 2021 heel wat ijzers uit het laaiende efgartigimodvuur kunnen halen. Dat middel wordt onder meer onderzocht voor de spierziekte myasthenia gravis, de huidziekte pemphigus en de bloedziekte ITP. Op korte termijn staat heel wat nieuws op de agenda: de onthulling van de vijfde en zesde  indicatie voor efgartigimod en het ziektebeeld en de moleculaire target waarop ARGX-119 inspeelt. We verwachten dat dat nieuws, als het positief is, het aandeel een nieuw elan kan geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud