5 favoriete aandelen van Werner Smets

De mijnbouwer Rio Tinto werkt goedkoper dan zijn concurrenten. ©Bloomberg

Werner Smets beheert met Thierry Vandeghinste en Nils De Wit de fondsen Vector Navigator en Vector Flexible. ‘Onze favorieten gelden in principe niet voor voor twaalf maanden, Onze posities blijven gemiddeld 4 à 6 maanden in portefeuille.'

Merck | Farma

Merck is een Amerikaanse multinational, een van de grootste farmaceutische groepen ter wereld. Merck combineert een breed aanbod van winstgevende geneesmiddelen met een veelbelovende pijplijn die moet garanderen dat het huidige hoge rendement op eigen vermogen gewaarborgd blijft. Na een aantal tegenvallende onderzoeksjaren heeft Merck de focus succesvol verlegd naar eerder gespecialiseerde deelgebieden waar de concurrentie minder aanwezig is. Een goed voorbeeld is Keytruda, een medicijn dat een sterke positie kan verwerven in de immuno-oncologie.

Tyson Foods | Vleesverwerker

Tyson Foods is in de VS een van de grootste producenten van verwerkt kippen-, varkens- en rundsvlees. Met de overname van Hillshire Brands zette de groep in 2014 haar eerste stappen in bereide levensmiddelen, waar de marges hoger zijn. In 2017 en 2018 volgden nieuwe overnames, waardoor verpakt voedsel goed is voor 30 procent van de omzet. Die diversificatie garandeert minder volatiliteit, terwijl de grondstoffendivisie kan profiteren van een sterk gestegen vraag naar varkensvlees door de Chinese varkenspest.

SAP | Software

Wie Enterprise Resource Planning hoort, denkt aan SAP. Wegens de hoge omschakelingskosten vergaarde het IT-bedrijf een marktaandeel van 14 procent in het beheer van klantenrelaties, business intelligence en oplossingen voor de aanvoerketen. SAP haalt een jaaromzet van 73 miljard dollar. De strategie bestaat erin de ERP-klanten te converteren naar zijn cloudgebaseerde diensten. SAP boekt daarin succes. Het segment groeit jaar op jaar met zo’n 40 procent, waardoor het bedrijf op termijn een geduchte concurrent kan worden voor spelers als Oracle en Microsoft.

Royal Bank of Canada | Bank

Hoewel het bankenlandschap in de Verenigde Staten erg versnipperd is, geldt het tegendeel voor hun noorderbuur. In Canada bestaat nog een oligopolie in de bankensector, waardoor RBC - dat twee derde van zijn omzet uit het moederland haalt - weinig prijsdruk ondervindt in zijn kernactiviteiten. Het grote banknetwerk geeft de mogelijkheid tot crossselling, waardoor RBC, dat zo’n 700 miljard Canadese dollar beheert, de grootste vermogensbeheerder in Canada werd. Ook internationaal kende de bank een enorme groei in winstgevende segmenten zoals het zakenbankieren.

Rio Tinto | Mijnbouw

Rio Tinto is niet alleen een van ’s werelds grootste grondstoffenproducenten, maar tevens een van de meest gediversifieerde, wat leuk meegenomen is in deze erg cyclische sector.

Werner Smets ©RV-DOC

In tegenstelling tot veel concurrenten produceert de groep, die vooral in Australië en Noord-Amerika actief is, zowel metalen als mineralen tegen een operationele kostprijs die een stukje lager ligt dan bij haar concurrenten. Het management heeft geleerd uit de fouten van het verleden. In plaats van verder te investeren in (over)capaciteit werd de focus onlangs verlegd naar het afbouwen van de schuldenberg.

 

(Dit artikel verscheen in de krant van zaterdag 7 september. Bij het printartikel werd verkeerdelijk het Duitse Merck in plaats van het Amerikaanse Merck vermeld. Het Amerikaanse Merck onstond als filiaal van het Duitse Merck, maar hun wegen zijn al lang gescheiden.)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud