5 favoriete aandelen van Wim Lewi (ValueScan)

©BELGA

Wim Lewi is onafhankelijk analist bij ValueScan. Voordien werkte hij onder meer bij Robeco en was hij hoofdanalist van Fortis Bank. In De Tijd van 29 december 2018 schoof hij zijn vorige selectie naar voren. Die haalde een negatief rendement van 1 procent, wat vooral te wijten was aan de shortpositie op de Nasdaq. De MSCI World Index won een kwart. Lewi behoudt vier van zijn vijf favorieten. Hij vervangt alleen Bpost door Van de Velde.

Van de Velde | Luxelingerie

Het bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt betaalbare luxelingerieproducten. Van De Velde bestaat exact 100 jaar en bouwde sinds 1981 een mooie merkenportefeuille uit. De jongste jaren werden gekenmerkt door wissels aan de top. Met CEO Marleen Vaesen lijkt een vastere beweging ingezet naar een omnichannelmodel dat het bestaande netwerk combineert met online verkoop. De markt heeft dat nog niet vertaald in een hogere waardering. Een overname- of fusiescenario is ook niet ondenkbaar, aangezien de familie de volledige controle heeft. Het aandeel staat nog altijd meer dan de helft lager dan op het hoogtepunt eind 2016.

EVS | Beeldservers

EVS is de marktleider in de complexe nichemarkt van productieservers voor live sportevenementen. De opkomst van internet-tv, zoals YouTube en betaalkanalen als Netflix, verstoren de financiële gezondheid van traditionele tv-zenders die op advertentie-inkomsten rekenen. Dat weegt op de omzet en heeft het aandeel de laatste twee jaar onder druk gezet. Live sportuitzendingen vinden geleidelijk hun weg naar de nieuwe media. Dat leidt tot een nieuwe investeringsgolf. Concurrent Evertz nam vorig jaar een belang in EVS. Het bedrijf heeft een gezonde balans en kan de storm doorstaan.

Econocom | Informatica

Econocom is een leverancier van digitale diensten met meer dan 10.000 werknemers. Het werd in 1974 opgericht door Jean-Louis Bouchard. Die heeft het roer weer in handen genomen. De groei lijdt onder een ‘disruptieve’ vrees in de financieringsdivisie door de opkomst van cloudcomputing. Dat wordt echter deels gecompenseerd door een toenemende vraag in andere afdelingen. De waardering is laag: om en bij zes keer de operationele kasstroom. De moeilijke opvolging van de CEO maakt het bedrijf tot een overnamedoelwit in een sector die verder consolideert.

Daimler | Auto’s

De markt waardeert Tesla alsof de elektrische wagen een volledig nieuw product is, zoals de iPhone in 2007 en de bestaande constructeurs zoals Nokia zijn. Dat zou kloppen als het Model 4 een auto zonder wielen was. Niet alleen is de kostprijs van een auto veel hoger, maar Apple verkoopt iPhones aan het driedubbele van de kostprijs. Dat gaat niet gebeuren in de automarkt. Daimler beschikt over genoeg ruimte op de balans om de investeringen in onderzoek en ontwikkeling bij te benen. De Daimler-obligaties krijgen een hoge rating van de kredietbeoordelaars, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Tesla.

ETF Ultrashort Nasdaq100 | Tracker

Ik hou vast aan mijn Nasdaq- shortpositie. De lage rente en de stroom trackers blazen een luchtbel in de waardering van de meeste technologieaandelen. De winstgevendheid van die bedrijven is fragieler dan de koersen op dit moment reflecteren.

©Lieven Van Assche

Eind vorig jaar donderde de index in enkele weken 20 procent omlaag. De markt verwacht dat het perpetuum mobile van lage rente en oplopende schulden geen negatieve bijwerkingen heeft. Dat lijkt me sterk. De andere problemen zoals de handelsoorlog en de brexit verdwenen ook geruisloos op de achtergrond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud