Advertentie

Beleggen in de energietransitie in groeilanden

©Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Triodos lanceert eind oktober het Emerging Markets Renewable Fund. Fondsbeheerder Angeles Toledo Rodriguez licht toe.

Het fonds, dat alleen toegankelijk is voor professionele beleggers, streeft ernaar de duurzame energietransitie in opkomende markten te versnellen. Daarvoor belegt het in langlopende financieringen aan duurzame-energieprojecten in Azië, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Het is dus geen aandelenfonds, maar een vastrentend fonds.

Meer nog dan in het Westen is in de opkomende landen nog veel werk te leveren voor de energietransitie. ‘In sommige landen lenigt duurzame energie 10 procent van de behoeften, in andere landen loopt dat op tot 30 procent’, zegt fondsbeheerder Angeles Toledo Rodriguez.

Meer dan 100 miljoen mensen in Nigeria, ruim 70 procent van de bevolking, hebben geen toegang tot elektriciteit.
ANgeles toledo Rodriguez
Fondsbeheerder triodos

Jarenlange ervaring

Voor de screening en beoordeling van de energieprojecten kan Triodos bogen op zijn jarenlange ervaring. ‘We beleggen al jaren in duurzame-energieprojecten in opkomende landen via Triodos Groenfonds. Die ervaring, in combinatie met een zeer gedetailleerd pakket aan informatie, maakt dat het team de levensvatbaarheid van de projecten goed en grondig kan beoordelen’, zegt Rodriguez.

Een voorbeeld is het minigridproject in Nigeria. Dat beoogt 28 rurale minigrids - energiesystemen voor de kleinschalige opwekking van elektriciteit - die 55.000 mensen toegang bieden tot energie.

Kerosine

‘Het is de grootste Nigeriaanse minigridontwikkeling tot nu toe. Nigeria is de grootste economie van Afrika, maar in het land is de toegang tot energie zeer slecht, vooral in landelijke gebieden. Meer dan 100 miljoen mensen, of ruim 70 procent van de bevolking, hebben geen toegang tot elektriciteit. Dat heeft tot gevolg dat velen zijn overgestapt op vervuilende alternatieven, zoals dieselgeneratoren en kerosine. Dankzij de minigrids krijgen meer Nigerianen toegang tot groene en betaalbare elektriciteit’, zegt Rodriguez.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud