Belfius lanceert fonds dat inzet op duurzame mobiliteit

Elektrische mobiliteit wordt zonder twijfel een kernsegment van het nieuwe Belfius-fonds. ©BELGA

Met een nieuw fonds zet Belfius in op de nieuwe vormen van mobiliteit. Het fonds belegt in ondernemingen die een pioniersrol vervullen voor een schonere, veiligere en slimmere mobiliteit.

De hedendaagse mobiliteit heeft onmiskenbaar gevolgen voor de gezondheid, het milieu en de levenskwaliteit in ruime zin. Volgens cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer is de vervoersector met 22 procent van de totale CO2-uitstoot de belangrijkste bron van broeikasgassen in ons land. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ademt 91 procent van de wereldwijde bevolking slechte lucht in. Luchtvervuiling is verantwoordelijk voor 9 procent van de overlijdens in de hele wereld, meer dan malaria en aids samen. Daarnaast komen elk jaar ongeveer 1,35 miljoen mensen om in het verkeer.

De essentie

  • Door de toenemende aandacht voor het milieu en door de toenemende technologische toepassingen wordt mobiliteit als een apart beleggingsthema beschouwd.
  • Belfius lanceert een mobiliteitsfonds. Eerder deden RobecoSAM en Neuberger Berman dat al.
  • De fondsen beleggen in bedrijven die actief zijn in segmenten zoals batterijen, elektrische wagens en fietsen, en geconnecteerde voertuigen.

Voor Belfius is dat een voldoende redenen om mobiliteit ook als een apart beleggingsthema te beschouwen. Het beleggingsuniversum wordt ook steeds groter, want een groeiend aantal ondernemingen draagt bij tot nieuwe vormen van mobiliteit. ‘Autonome mobiliteit wordt wellicht een sector die tegen 2035 meer dan 1.000 miljard dollar waard is. De markt voor elektrische fietsen zal vermoedelijk groeien van 21 miljard dollar in 2018 tot 39 miljard dollar in 2025. En de uitgaven voor technologie voor slimme steden wereldwijd zullen wellicht meer dan verdubbelen tussen 2018 in 2023, tot 190 miljard dollar in 2023’, luidt het.

Zelfrijdend

Het Belfius Equity Move fonds is een puur aandelenfonds dat zal beleggen in ondernemingen die actief zijn in onder meer batterijtechnologie, brandstofcellen, elektrische voertuigen, geconnecteerde en zelfrijdende voertuigen, en rijhulpsystemen. Ook ondernemingen die actief zijn in digitale en stedelijke mobiliteit komen in aanmerking. Het fonds overkoepelt op die manier meerdere sectoren, al blijft het uiteraard een themafonds. Dat betekent dat het vooral dienst kan doen als diversificatie in de portefeuille.

Volgens cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer is de vervoersector met 22 procent van de totale CO2-uitstoot de belangrijkste bron van broeikasgassen in ons land.

De inschrijvingsperiode van het fonds loopt tot 30 juni. Tijdens die periode liggen de instapkosten op 0,9 of 1 procent, afhankelijk of online wordt ingeschreven. De lopende kosten die jaarlijks worden afgehouden worden geschat op 1,96 procent, iets hoger dan het gemiddelde aandelenfonds.

Belfius is niet de enige speler met fondsen in dit segment. RobecoSAM lanceerde in 2018 het Smart Mobility Fonds. Sinds de lancering legt het fonds een jaarreturn van 22 procent voor, terwijl de wereldwijde aandelenindex op bijna 13 procent uitkwam. Ook Neuberger Berman biedt in ons land sinds september 2018 een Next Generation Mobility Fonds aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud