Advertentie
Advertentie
analyse

Chinese aandelenfondsen niet voor hartlijders

©REUTERS

Actief beheerde fondsen die in Chinese aandelen beleggen, presteren gemiddeld duidelijk beter dan hun referentie-index. Al blijft de kloof tussen de fondsen groot.

De Chinese beurs ging de voorbije maanden fors lager nadat Peking een reeks beperkende maatregelen had opgelegd aan grote ondernemingen. De techbedrijven, de maaltijdbezorgers en de onderwijssector werden zwaar getroffen.

Onlangs suste de overheid de beleggers door te stellen dat de maatregelen geïsoleerde gevallen zijn. Daardoor konden de beurzen net een berenmarkt vermijden - een daling met 20 procent tegenover de piek - en kenden ze sindsdien een licht maar bijzonder hobbelig herstel.

De essentie

  • Het gemiddelde Chinese aandelenfonds noteert, uitgedrukt in euro, met een verlies van 3,2 procent sinds begin dit jaar.
  • Daarmee doet de meerderheid van de actief beheerde fondsen het wel beter dan de referentie-index.
  • De kloof tussen het best en slechtst presterende fonds blijft groot.

Fondsenhuizen wijzen erop dat de volatiliteit nog een tijd zal aanhouden. ‘Het is duidelijk dat de vrees voor regulering nog even boven China blijft hangen en mogelijk intenser wordt. Waakzaamheid voor Chinese aandelen is geboden’, zegt Angelo Corbetta, fondsbeheerder van Amundi Funds China Equity.

Toch creëert de hoge volatiliteit van de Chinese beurs kansen voor actieve beheerders. ‘We geloven dat actief beheer noodzakelijk is in een markt zoals China. De referentie-index kent vaak te grote wegingen van enkele aandelen. In de MSCI China hadden eerst de telecombedrijven zwaar de bovenhand, dan de banken en nu de technologiebedrijven’, zegt Catherine Yeung, investment director bij Fidelity International.

Dat de Chinese markt door haar inefficiënties nog veel kansen biedt voor actieve beheerders bewijzen ook studies. Het onderzoeksbureau Morningstar stelde vorig jaar vast dat 85 procent van de actief beheerde Chinese aandelenfondsen op drie jaar beter presteert dan de referentie-index. Dat percentage ligt beduidend hoger dan in andere beleggingscategorieën. De International Advisory Board for Fund Selection (IAB) kwam tot gelijkaardige conclusies en stelde ook vast dat beheerders van Chinese afkomst het beter doen dan die van internationale fondsenhuizen.

85
procent
Het onderzoeksbureau Morningstar stelde vorig jaar vast dat 85 procent van de actief beheerde Chinese aandelenfondsen beter presteert dan de referentie-index op drie jaar.

Ook dit jaar lijkt de trend door te zetten. Het gemiddelde actief beheerde Chinese aandelenfonds kon, uitgedrukt in euro, sinds begin dit jaar de schade beperken tot een daling van 3,5 procent. Ter vergelijking: de referentie-index MSCI China verloor in euro meer dan 8 procent.

De kloof tussen het best en het slechtst presterende Chinese aandelenfonds blijft met 37 procentpunten wel erg groot. Een verschil in stijl kan een wereld van verschil maken, zeker in tijden van sectorrotatie zoals we die de voorbije maanden zagen. Ook de volwassenheid van de verschillende markten waarop Chinese aandelen noteren, speelt een rol. Uitkijken blijft de boodschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud