De 3 favoriete fondsen van Hans Heytens (Merit Capital)

©Dries Luyten

Hans Heytens is head of research en fondsbeheerder bij de Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital. Hij staat er ook in voor de selectie van de fondsen van derden.

Aandelenfonds: Morgan Stanley Global Opportunity

Dit aandelenfonds beheerd door Morgan Stanley investeert wereldwijd - inclusief de groeimarkten - in bedrijven die de kenmerken van sterke groei en kwaliteit bundelen en tegen een aanvaardbare prijs noteren. We vinden het fonds aantrekkelijk wegens zijn hoge convictiebenadering. Als actieve beheerder moet je fors durven af te wijken van de benchmark. Dat is exact wat het fonds belooft en doet. De beheerder wijkt liefst 90 procent af van zijn referentie-index en houdt slechts een 40-tal posities aan.

Meer dan de helft van het fonds is belegd in de grootste tien posities. Het Global Opportunity fund steunt op een kort en fenomenaal trackrecord met een jaarlijkse outperformance van gemiddeld 15 procentpunten sinds 2015.

Obligatiefonds: Robeco QI Dynamic High Yield

Robeco lanceerde zes jaar geleden een uniek, kwantitatief obligatiefonds dat een gediversifieerde blootstelling aan wereldwijde hoogrentende obligaties biedt. Bijna alle fondsbeheerders in die activaklasse werken op basis van fundamentele analyse. Dit fonds hanteert niettemin een systematische benadering gebaseerd op academische bevindingen waarbij het model de blootstelling op hoogrentend papier tussen 50 en 150 procent kan laten variƫren.

Het model gebruikt enkele populaire parameters zoals momentum, volatiliteit, risicopremie en returns uit andere activaklassen om de blootstelling te bepalen. Met succes. Weinig obligatiebeheerders behalen outperformance op hoogrentende obligaties. Het fonds behaalde de afgelopen vijf jaar een jaarlijks meerrendement van gemiddeld 2,5 procent.

Gemengd fonds: Tikehau Income Cross Assets Fund

De fondsbeheerder van dit fonds hanteert een hoogst flexibele, wereldwijde strategie waarbij de aandelenblootstelling kan variƫren tussen -50 en +110 procent en de obligatieblootstelling tussen 0 en 100 procent. De beheerder hanteert niettemin een vrij conservatieve referentie-index die voor 25 procent uit Europese aandelen en voor 75 procent uit Europese vastrentende effecten (cash en bedrijfsobligaties van lage en hoge kwaliteit) bestaat. Daardoor mag u verwachten dat de nagestreefde volatiliteit van het fonds wellicht lager is dan de meeste flexibele fondsen.

Aandelenposities kunnen snel worden afgedekt via individuele shortposities of via indexderivaten. Sinds 2014 behalen de beheerders een licht hogere return dan hun referentie-index, maar met een beduidend lagere volatiliteit en een lager risico.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud