Advertentie

De drie favoriete fondsen van Riet Vijgen (Leo Stevens & Cie)

©rv

Riet Vijgen is bij Leo Stevens & Cie verantwoordelijk voor de selectie van trackers en externe fondsen. Ze schuift drie fondsen van gereputeerde fondsenhuizen naar voren.

Aandelenfonds: Janus Henderson Global Sustainable Equity

We verkiezen duurzame fondsen waarbij verantwoord beleggen al lang in het DNA zit. Dit fonds van Janus Henderson behoort al sinds de jaren 90 tot die club. De komst van beheerder Hamish Chamberlayne gaf een nieuwe impuls. Hij past de duurzame investeringsprincipes consequent toe, ook in zijn persoonlijk leven.

©Mediafin

Het fonds hanteert de traditionele uit- sluitingsprincipes, maar gaat daarin veel verder. Ook bedrijven actief in dierenproeven, lederwaren, vlees- en zuivelproductie, fastfood en frisdranken worden geweerd. De beheerder kiest voor innoverende bedrijven met een positieve impact op milieu en maatschappij. Dat resulteert in een geconcentreerde portefeuille van sterke overtuigingen die de megatrends in onze maatschappij mee helpen te sturen.

Obligatiefonds: M&G Investment Funds Global Macro Bond

De job van een obligatiebeheerder is niet evident bij deze lage of zelfs negatieve rentes. Flexibiliteit, actieve opvolging, goede en nuchtere inschattingen, controle van rendement en risico’s zijn primordiaal om zich te onderscheiden. M&G vervult die rol met glans en kan zo een duidelijke toegevoegde waarde bieden aan zijn beleggers.

Dit flexibel obligatiefonds wordt beheerd door Jim Leaviss. Het gaat uit van een top-downbenadering, waarbij aan de hand van macro-economische inschattingen wereldwijd de aantrekkelijkste obligatieposities ingenomen worden. Rendement zoekt het via actieve positionering in krediet-, intrest- en muntrisico. De beheerder is erg dynamisch en kan snel grote positiewijzigingen doorvoeren. Het sterke trackrecord onderstreept zijn expertise.

Gemengd fonds: Flossbach von Storch Multiple Opportunities

We selecteren zelden een ‘multi-assetaanpak’ van een externe beheerder. We verkiezen eerder eenduidige mandaten in een specifieke activaklasse. Voor Flossbach von Storch (FvS) - net zoals voor ons - blijven aandelen de favoriete activaklasse, meer bepaald van kwalitatieve groeibedrijven met een competitief voordeel en een hoge winstvoorspelbaarheid.

©Mediafin

Maar FvS vult dat aan met een interessante ‘twist’ in goud, obligaties en cash. De dynamiek die FvS hanteert, levert de belegger extra rendement op. Naar onze ervaring is dat een zeldzaam fenomeen in multi-asset, waar wij dan toch graag in participeren. Het vooruitzicht van een aanhoudend negatieve reële rente is een van de redenen voor de sterkte van de goudprijs. Daarom houdt het fonds vast aan zijn goudpositie van 9,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud