De favoriete fondsen van Koen Pierreux (Architas)

Koen Pierreux. ©RV-DOC

Koen Pierreux is bij Architas, voorheen AXA Private Management, verantwoordelijk voor het portefeuillebeheer. Vanuit die functie waakt hij ook over de selectie van externe beleggingsfondsen.

Aandelenfonds | Eleva Euroland Selection

©Mediafin

Dit fondsenhuis is opgericht door Eric Bendahan in 2014. Hij is een gerenommeerde Europese aandelenbeheerder, van wie we al fondsen in portefeuille hadden toen hij nog bij andere fondsenhuizen werkte. We zijn hem gevolgd toen hij besloot het in zijn eentje te proberen, omdat hij bewezen heeft een meerwaarde te kunnen genereren tegenover een index. Deze beheerder heeft een voorliefde voor familiebedrijven omdat die een langetermijnpolitiek hanteren die erop gericht is echte waarde te creëren voor de aandeelhouders. Daarnaast gelooft hij in een grondige analyse van de kredietwaardigheid van de bedrijven waarin hij investeert.

Eleva opereert in een sector waarin het draait om winst te maken, maar zelf doneert het fondsenhuis 10 procent van zijn jaarlijkse winst aan Unicef, waarvoor respect.

Obligatiefonds | Schroder ISF Euro Credit Conviction

©Mediafin

 

Obligaties van goede kwaliteit in euro waren al jaren een moeilijk te bespelen segment omdat de opbrengsten laag gehouden werden door de monetaire politiek van de Europese Centrale Bank. Vandaag zijn er opnieuw opportuniteiten omdat de waarderingen rekening houden met een onrealistisch hoog aantal faillissementen.

Dit fonds presteert beter dan zijn concurrenten door zijn uitgesproken posities. Op lange termijn realiseert de beheerder sinds de lancering in 2004 een bijna dubbel zo hoog rendement als de index. Om tot dat resultaat te komen neemt de beheerder risico’s. Op korte termijn kan het fonds daardoor lijden onder volatiele markten, maar dat zijn tijdelijke effecten die bij beleggen behoren.

Gemengd fonds | First Eagle Amundi International

©Mediafin

Dit fonds heeft een rijke geschiedenis met enkele naamsveranderingen onderweg. Het is een dynamisch gemengd fonds, want de blootstelling aan aandelen is altijd aanzienlijk. De beheerders vullen die posities aan met producten gelinkt aan goud en met cash.

Hun visie heeft steeds een defensief karakter want ze proberen nooit een te hoge prijs te betalen. Daarnaast volgen ze de basisprincipes van Warren Buffett. Ze durven aandelen te kopen wanneer er veel angst is. Ze durven ook opportunistisch te handelen door bedrijven in de portefeuille op te nemen die overdreven zijn afgestraft.

Het is interessant posities in goud op te bouwen want we zijn op weg naar enkele jaren met zeer lage rentes en veel onzekerheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud