De favoriete fondsen van Marc Danneels

Marc Danneels is de hoofdstrateeg van Beobank en bepaalt mee de selectie van beleggingsfondsen die de bank aanbiedt. Beobank was eind jaren 90 - toen nog onder de vlag van Citibank - een van de eerste banken die in ons land open architectuur toepasten.

Aandelenfonds - Fidelity Active Strategy US Fund

Als voorstanders van actief en flexibel beheer kiezen we in de categorie Amerikaanse aandelen voor dit fonds , dat ook shortposities kan innemen en dus kan speculeren op koersdalingen van aandelen. Dat laat toe het risico beter onder controle te houden.

©Mediafin

De beheerder gaat op zoek naar bedrijven met een structurele groei op lange termijn. Zelfs met een beperkte aanwezigheid in technologieaandelen slaagde dit fonds erin een beter rendement dan de referentie-index te behalen.

De beheerder neemt ook een aanzienlijk percentage small- & midcaps op, wat leidt tot een zeer gediversifieerde portefeuille met een lager risicoprofiel dan de markt. Dit lijkt ons een gepaste positionering in de relatief duur gewaardeerde Amerikaanse aandelenmarkt in een laatcyclische omgeving.

Obligatiefonds - Robeco QI Long/Short Dynamic Duration Fund

Historisch zijn staatsobligaties een must als buffer in een gediversifieerde portefeuille. Daartegen-over staat dat die ‘veilige havens’ vandaag lage tot negatieve rentes kennen.

©Mediafin

Het fonds biedt op dat vlak een oplossing. Het belegt grotendeels in staatsobligaties van Japan, Duitsland en de VS, en haalt rendement door in te spelen op de rentegevoeligheid van obligaties. Het fonds probeert via een wiskundig model de bewegingen van de rentecurve te voorspellen en uit te buiten.

De portefeuille wordt ook volledig ingedekt naar euro, waardoor het valutarisico vermeden wordt. Aangezien het fonds zijn rentegevoeligheid snel kan aanpassen, is het ook geschikt om bescherming te bieden tegen stijgende rentes en te profiteren van dalende rentes.

Gemengd fonds - Invesco Pan European High Income

In het gamma van gemengde fondsen, en dan specifiek die met een inkomensstrategie, combineren de beheerders van Invesco een veeleer conservatieve allocatie van maximaal 30 procent aandelen met een behoorlijk en consistent rendement.

©Mediafin

Het vastrentend gedeelte van het fonds omvat ook minder klassieke posities zoals achtergestelde leningen, hybride obligaties en voorwaardelijk converteerbare obligaties. Het fonds kiest voor een mix tussen kredietwaardige en hoogrentende obligaties.

De beheerders leggen een grote discipline aan de dag. Als ze geen kansen zien in de markt, kunnen ze ook tijdelijk voor een grote cashpositie kiezen. Het aandelengedeelte bestaat vooral uit grote bedrijven die een sterke balans hebben en die hoge dividenden uitkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud